Evenimentul Zilei > International > Drama foștilor militari afgani. Trădați și abandonați de proprii lideri
Drama foștilor militari afgani. Trădați și abandonați de proprii lideri

Drama foștilor militari afgani. Trădați și abandonați de proprii lideri

Mai mulţi membri ai armatei afgane susțin că au fost obligați să predea armele și să renunțe la lupta împotriva talibanilor.

Militarii din Afganistan susțin că s-au simțit umiliți când și-au dat seama că autoritățile politice „au vândut țara” talibanilor.

„Am depus armele şi ne-am predat, iar în faţa noastră se aflau camarazii noştri morţi şi răniţi”, a povestit, pentru El Pais, un membru al Directoratului Naţional de Securitate (NDS), aripa militară a serviciilor de informaţii afgane. NDS a fost însărcinată cu cele mai riscante operaţiuni pe teren

El Pais a publicat un amplu reportaj despre combatanții care au fost nevoiți să renunțe la luptă. Potrivit acestora, capitala Kabul a picat în mâna talibanilor fără luptă, așa cum s-a întâmplat şi în 1996, din cauza unei capitulări impuse de sus. Totul a fost pus la cale în cadrul negocierilor realizate în interiorul şi în afara ţării cu gruparea talibană susțin foștii militari.

Retragerea trupelor americane și a alianței internaționale a reprezentat lovitura de grație pentru trupele locale, tot mai demotivate în fața grupărilor de talibani. Acestea au fost explicațiile pe care le-au oferit cinci militari afgani din diverse provincii şi cu diferite grade intervievaţi de El Pais. Din motive de securitate, numele lor nu au fost dezvăluite.

„Moralul nostru atunci când SUA şi-au anunţat retragerea a luat-o în jos” şi „de fiecare dată se lupta tot mai puţin”, recunoaşte Adbul, un colonel în vârstă de 54 de ani, din care 36 în serviciul activ.

Predarea a fost negociată de liderii armatei și talibani

Un alt militar, în vârstă de 27 de ani, susține că responsabilii cu paza Palatului prezidențial din Kabul au trădat și au stabilit cu talibanii condițiile capitulării.

„Unii responsabili din PPS (securitatea palatului prezidenţial) vorbiseră deja cu talibanii, stabiliseră tot, să predea armele şi să capituleze primind în schimb promisiunea că nu ne vor ucide. Ca soldaţi, am respectat ordinele”, spune Elham, un comandant în vârstă de 27 de ani.

Înainte de a intra în garda prezidenţială, în urmă cu doi ani, acesta a luptat împotriva gherilei talibane în mai multe provincii. Pentru că militarul afgan s-a temut să nu fie văzut şi ascultat, reporterul El Pais a realizat interviul într-un vehicul care şi-a schimbat în mai multe rânduri amplasamentul în Kabul.

În după-amiaza zilei de 15 august Elham se afla în Camp Watan, o tabără de antrenament din apropierea aeroportului din Kabul. Când au sosit talibanii, a povestit fostul militar, colegii săi au decis să capituleze și au predat totul, arme, uniforme, vehicule, nu înainte de a arde toate documentele.

„Le-am dat până şi cheile de la maşini. Încă suntem sub şoc (…) Liderii ne-au vândut”, dă asigurări Selab, comandant care a fost rănit şi a pierdut mai mulţi camarazi în provincia Wardak.

Foștii militari se consideră trădați de autoritățile civile

Aproape toate persoanele intervievate au folosit verbul „a vinde” când vorbesc despre fuga guvernului preşedintelui Ashraf Ghani, chiar în ziua în care talibanii au intrat în Kabul.

El Pais precizează că două dintre mărturiile pe care le-a cules reporterul ziarului provin de la membri ai gărzii prezidenţiale. Unii cred că orașul Kabul ar fi fost scena unui măcel în cazul în care s-ar fi încercat o rezistență în fața talibanilor. Ei cred că evitarea unei băi de sânge nu a fost principalul motiv care a dus la abandonarea oricărei rezistențe pentru controlul capitalei afgane.

Pakistanul va contribui la reorganizarea armatei talibane

Armata statului Afganistan a ajuns să numere circa 300.000 de militari echipaţi şi instruiţi de Statele Unite în ultimii 20 de ani. Însă, în plină ofensivă talibană, s-a dizolvat, scrie El Pais. În prezent, regimul taliban nu dispune de o armată organizată, deşi controlează baze şi echipamente abandonate de armata afgană regulată.

Colapsul armatei afgane a fost consecinţă a dependenţei excesive de Washington a armatei afgane pe de-o parte, şi de ajutorul extern pe care talibanii l-au primit de-a lungul timpului din parte vecinului pakistanez, pe de altă parte.

Islamabadul şi-a arătat deja disponibilitatea de a ocupa locul lăsat liber de SUA ca principal motor al noii armate a Afganistanului. Unii militari au declarat pentru El Pais că tocmai serviciile secrete pakistaneze, ISI (Inter-Services Intelligence) au fost, sunt şi vor fi un sprijin esenţial pentru talibani.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: