Evenimentul Zilei > International > Pedepsele brutale, o emblemă a regimului taliban. Amputări de mâni și picioare, lapidari în public, execuții
Pedepsele brutale, o emblemă a regimului taliban. Amputări de mâni și picioare, lapidari în public, execuții

Pedepsele brutale, o emblemă a regimului taliban. Amputări de mâni și picioare, lapidari în public, execuții

Amputările, lapidarea și executarea publică a celor acuzați de infracțiuni ar putea să devină din nou practici frecvente în Afganistan, în contextul revenirii la putere a talibanilor, a recunoscut grupul militant. Un reprezentant al talibanilor a declarat că țara se va numi Emiratul Islamic al Afganistanului,

Întrebați de pedepsele violente care au fost o emblemă a regimului anterior al talibanilor, din anii 1990, un purtător de cuvânt a spus că „acest lucru va rămâne la latitudinea credincioșilor și curților de justiție. Ei vor decide pedepsele”.

Întrebat apoi specific de tăierea mâinilor și picioarele pentru cei vinovați de furt sau de lapidări și execuții publice, Suhail Shaheen a declarat pentru BBC: „Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor”.

Shaheen a încercat, totuși, să „liniștească” temerile, insistând că talibanii vor „proteja drepturile femeilor ale media și ale diplomaților”.

Talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan, duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul. Țara a rămas de izbeliște, dar președintele a spus că a vrut, astfel, să evite o baie de sânge, informează Digi24.

Oamenii sunt disperați să părăsească țara

În aceste condiții aeroportul din Kabul, luat cu asalt de oamenii disperați să părăsească țara. BBC redă relatarea unui martor care a ajuns la aeroport cu intenția de a pleca din țară.

„Sala de plecări s-a transformat în haos după ce oamenii au spus că biletele de îmbarcare sunt printate în secret pentru oficiali și VIP-uri. Am văzut trei foști parlamentari, câțiva miniștri adjuncți și celebrități la coadă. Unii nici măcar nu aveau rezervare. Am așteptat aproape opt ore. (…) Oamenii au fugit către ultimul avion (se pare că primul, care era al nostru, a fost umplut cu oficiali și a decolat) și a mai apărut un avion, iar oamenii au început să se îmbarce. Aproape se călcau în picioare”, a declarat un martor prezent la evenimentele de pe aeroport.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News