MISTER ELUCIDAT. Drăgoi îi spune lui Ponta s-o lase cu „greaua moștenire”: „Există banii pentru reîntregirea salariilor. În iunie o făceam noi”

MISTER ELUCIDAT. Drăgoi îi spune lui Ponta s-o lase cu „greaua moștenire”: „Există banii pentru reîntregirea salariilor. În iunie o făceam noi”

Ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi, a răspuns declarațiilor lui Victor Ponta legate de reîntregirea salariilor bugetarilor, afirmând într-o declarație de presă că există bani pentru acest demers și indicând sursele pentru creșterea salariilor.

Potrivit lui Drăgoi, este nevoie de 1,5 miliarde de lei pentru ca salariile să revină la valorile inițiale începând cu iunie 2012. Acești bani ar urma să fie obținuți pe de o parte din economiile făcute prin plecările pe cale naturală din sistemul bugetar, în sumă de 600 de milioane de lei, și pe de altă parte din majorarea veniturilor colectate la bugetul de stat, ca efect al creșterii economice preconizate pentru acest an. Astfel, potrivit legii, la fiecare șapte persoane care pleacă în mod natural din sistem (de obicei prin demisie sau pensionare) poate fi angajată una singură, ceea ce face ca și cheltuielile cu salariile să fie în scădere la nivelul statului. De asemenea, creșterea PIB în termeni nominali, combinată cu păstrarea sau chiar îmbunătățirea gradului de colectare a veniturilor bugetare, face ca veniturile să fie mai mari decât anul trecut. Cât de mari depinde de situația concretă a economiei. Florin Georgescu îi deschisese ochii lui Ponta În primele patru luni ale anului, conform afirmațiilor lui Bogdan Drăgoi, veniturile bugetare au fost în creștere și ar fi permis acumularea diferenței de 900 de milioane de lei necesare pentru readucerea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010.

”Se putea și voiam să o facem”, a spus ministrul referitor la reîntregirea salariilor, precizând în același timp că măsura nu putea fi prevăzută în buget decât la rectificarea bugetară din luna iunie a acestui an.

Premierul desemnat, Victor Ponta, declarase în cursul zilei de astăzi că guvernele anterioare nu ar fi avut de fapt intenția de a realiza majorarea salarială mult discutată. ”Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor”, a spus Ponta. Citiți și:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ponta flutură greaua moştenire
  • Baconschi se teme că Ponta va crea un dezechilibru în plan intern
  • Ce va descoperi auditul guvernului Ungureanu

  • Ponta: Ungureanu nu a lăsat bani pentru mărirea salariilor bugetarilor