Astfel, preşedintele Republicii Moldova nu va mai putea controla conducerea serviciilor speciale, relatează Radio Chişinău.

Până acum, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova era numit în funcţie de către parlament, dar la propunerea preşedintelui.

De acum încolo, deputaţii vor fi şi cei care îl vor propune şi cei care îl vor vota. Noua lege mai prevede că Serviciul Protecție și Pază de Stat, care se va numi pe viitor Centrul de Protecţie şi Pază de Stat, va fi parte componentă a SIS. Până acum, această instituţie se afla în subordinea directă a şefului statului.

Nemulţumiţi de aceste modificări, deputaţii de opoziţie, inclusiv cei socialişti, au părăsit sala de şedinţe a parlamentului. Parlamentul a adoptat această lege pe fundalul victoriei în recentele alegeri prezidenţiale a candidatului pro Kremlin, Igor Dodon.

Acesta a declarat că decizia legislativului de a trece sub controlul său exclusiv serviciile speciale din Republica Moldova ar trăda frica faţă de un preşedinte puternic.

Igor Dodon a subliniat că, şi fără aceste atribuţii, va face ordine în instituţiile de drept.

După votul de săptămâna trecută al legislativului, preşedintele Republicii Moldova, care şi până acum avea competenţe reduse, pare însă să rămână cu funcţii mai mult onorifice decât cu