Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul MITĂ la ANRP. Fostul şef al Restituirii Proprietăţii a fost condamnat la 5 ani cu EXECUTARE pentru o şpagă de 100.000 de euro!
Dosarul MITĂ la ANRP. Fostul şef al Restituirii Proprietăţii a fost condamnat la 5 ani cu EXECUTARE pentru o şpagă de 100.000 de euro!

Dosarul MITĂ la ANRP. Fostul şef al Restituirii Proprietăţii a fost condamnat la 5 ani cu EXECUTARE pentru o şpagă de 100.000 de euro!

Fostul vicepreşedintele ANRP, Remus Baciu a fost condamnat pentru corupţie la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă şi a fost luată ieri seară de Curtea Supremă, după ce, anterior, Curtea de Apel Bucureşti îl condmnase la trei an i e închisoare cu executare. Camelia Teodora Andruşenco, fosta consilieră a liberalul Cristian David, în perioada în care era ministru de Interne, a fost condamnată la un an de închisoare, după ce CAB îi dăduse trei ani şi jumătate cu executare.

Unul dintre complici, Gheorghe Ciubotaru, soţul Cameliei Andruşenco, a fost condmnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Alte trei persoane au primit câte un an de închisoare cu suspendare: Elisabeta Androne, Elena Albu şi Valeria Stan, iar Elisabeta Vişan au primit doi ani şi şase luni cu suspendare. Decizia inţială de la Curtea de Apel Bucureşti a fost dată de judecătoarea Viorica Costiniu.

Bani confiscaţi şi imobile sechestrate

Instanţa a mai decis confiscarea de la Baciu Remus Virgil a sumei de 400.900 de lei. "Menţine măsurile asigurătorii instituite pe parcursul urmăririi penale asupra bunurilor inculpatului – teren fâneaţă în suprafaţă 2698 mp, situat în intravilanul comuna Poiana Câmpina şi a bunurilor mobile deţinute la locuinţa din Chitila, str. Vasile Bideac nr.16, judeţ Ilfov, conform art.163 şi urm. C. pr. pen. şi art.20 din Legea nr.78/2000 până la concurenţa sumei de 400.900 lei", se arată în minuta instanţei.

De asemenea, a mai confiscat de la Andruşenco Camelia Teodora suma de 824.000 lei. "Conform art.163 şi urm. C. pr. pen. şi art.20 din Legea nr.78/2000, menţine măsurile asigurătorii instituite pe parcursul urmăririi penale prin Ordonanţa din 8.09.2011 asupra sumelor de 86.980 euro şi 6465 lei, precum şi asupra imobilului din str. George Călinescu nr.51 sector 1, deţinut în coproprietate cu inculpatul Ciubotaru Gheorghe, până la concurenţa sumei de 824.000 lei", se arată în minută.

Acuzaţiile DNA

În 21 septembrie, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Remus Baciu după ce a fost prins luând aproape o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Remus Baciu de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de arest, şi cei doi soţi care au intermediat între Baciu şi cumpărătorii de influenţă, Camelia Teodora Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru, acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă.

Bani pentru favorizare

În acelaşi dosar sunt judecate, în stare de libertate cele trei cumpărătoare de influenţă, Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, dar şi Elisabeta Vişan, acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă. Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada iunie – august 2011 Baciu "a pretins şi primit foloase materiale" cu ajutorul coinculpatei Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine "să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001".

Cele trei cumpărătoare de influenţă aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

Procent de 20% din despăgubiri

"În aceste circumstanţe, în perioada iunie-august 2011, inculpatul Remus Virgil Baciu a pretins, cu ajutorul inculpatei Camelia Teodora Andruşenco, de la cele patru titulare ale despăgubirilor, inculpate sau învinuite în prezenta cauză, un folos care iniţial nu a fost particularizat, fiind apoi individualizat ca procentaj de 20 la sută din valoarea despăgubirilor stabilită de CCSD, diminuat ulterior la 15 la sută, după care a primit, în trei tranşe, cu ajutorul aceleiaşi coinculpate, suma totală de 1.817.500 de lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 432.738 de euro, din care şi-a însuşit 1.134.900 de lei, echivalentul a 270.215 de euro. Astfel, inculpatul Remus Virgil Baciu a primit în zilele de 8 şi 14 august 2011 câte 367.000 de lei, iar la data de 26 august 2011 suma de 400.900 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", afirmă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă de miercuri.

Soţul a fost băgat în combinaţii penale

Restul banilor, adică suma de 682.600 de lei, echivalentul a 162.523 de euro, ar fi fost însuşiţi de Camelia Teodora Andruşenco, ajutată tot timpul de soţul ei în această chestiune. Elisabeta Vişan, fiica uneia dintre cumpărătoarele de influenţă, "a asigurat legătura" între beneficiare, pe de-o parte, şi Remus Baciu şi Camelia Teodora Andruşenco, pe de altă parte, "pentru realizarea demersurilor de transmitere a pretinderii şi, respectiv, de remitere a folosului cerut ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă". Procurorii au pus sechestru pe bunurile aparţinând lui Remus Baciu şi familiei Camelia Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru.