Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Microsoft: șpagă-record de 20 de milioane de dolari. Cine sunt afaceriștii care au dat mită la jumătate din Guvern
Dosarul Microsoft: șpagă-record de 20 de milioane de dolari. Cine sunt afaceriștii care au dat mită la jumătate din Guvern

Dosarul Microsoft: șpagă-record de 20 de milioane de dolari. Cine sunt afaceriștii care au dat mită la jumătate din Guvern

DNA a deschis o mega anchetă de corupție în care sunt vizați mai mulți politicieni. Acuzațiile: au semnat contracte păguboase, șpagă prin off-shore-uri, mită în bani gheață sau bunuri.

Doi afaceriști cunoscuți sunt implicați în ancheta procurorilor DNA care investighează cea mai mare mită dată unor oficiali români. Este vorba de o șpagă de 20 de milioane de dolari pentru un contract de licențe Microsoft pentru școlile din România. DNA a anunțat, vineri, că a demarat cercetări în cazul a nouă foști miniștri, din perioada 2003-2010, ai Educației, Comunicațiilor, Finanțelor sau Secretariatului General al Guvernului.

Fără imunitate

Procurorii au cerut, după caz, președintelui României, Senatului, Camerei Deputaților și Parlamentului European, ridicarea imunității. Principala acuzație este cea de abuz în serviciu, în legătură cu semnarea și prelungirea contractului. Valoarea totală a achizițiilor publice este de aproape 250 de milioane de dolari.

Consecința directă a fost prejudicierea bugetului ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licențe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari.

Șapte dintre foștii miniștri –Andronescu, Nica, Țicău, Sandu, Athanasiu, Mihăilescu, Tănăsescu- mai sunt cercetați și pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Toți politicienii implicați în ancheta DNA au negat acuzațiile și au explicat că nu au fost nereguli la semnarea contractelor. Potrivit DNA, două firme sunt direct implicate în această afacere: Fujitsu Siemens Computers (FSC) GesmbH Austria- reprezentată de Claudiu-Ionuț Florică și SIVECO România- reprezentată de Irina Socol (arestată, în urmă cu trei săptămâni, într-un alt dosar de evaziune fiscală).

Mita, prin off-shore

Procurorii DNA spun că FSC a pus deoparte suma de 20 de milioane de dolari, „comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societățile implicate”. Banii au fost virați în conturile off-shore-ului Profinet Aktiengesellschaft din Liechtensten, cu titlul de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă. De aici, banii au ajuns la miniștrii din România.

Un caz aparte, Ecaterina Andronescu este acuzată că a pretins şi primit de la firma SIVECO, şi de la firmele colaboratoare, bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru alții, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul.

Foștii miniștri și acuzațiile DNA

1 ECATERINA ANDRONESCU SENATOR abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

2 VALERIAN VREME DEPUTAT abuz în serviciu.

3 ȘERBAN MIHĂILESCU SENATOR instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

4 DAN NICA EUROPARLAMENTAR abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

5 ADRIAN ȚICĂU abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, spălare de bani.

6 GABRIEL SANDU abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

7 DANIEL FUNERIU abuz în serviciu.

8 ALEXANDRU ATHANASIU abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

9 MIHAI TĂNĂSESCU abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Cum au ajuns banii negri în România

Din off-shore-ul din Liechtenstein, banii au ajuns în conturile politicienilor prin diferite metode. De exemplu, în cazul lui Mihai Tănăsescu, procurorii arată că acesta a primit, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia sa, suma de 82.000 de euro, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar”. Un alt caz, fostul ministru Gabriel Sandu ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft și ar fi pretins și primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost virați într-un off – shore.

Legătura cu EADS

Potrivit unor surse judiciare, off-shore-ul Profinet este implicat într-un alt dosar, cercetat de DNA, cel al contractului EADS, de securizare a frontierelor României, alături de firma olandeză Gessa.

Prin cele două firme, FSC a virat un comision de succes de 15%, „bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetul primului – ministru”. Și în acest caz, Florică are rolul de intermediar dintre firmele abonate la contractele publice și oficiali din Guvern.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: