Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul „Microsoft“. Procurorii au intrat în palatele VIP-urilor din Snagov
Dosarul „Microsoft“. Procurorii au intrat în palatele VIP-urilor din Snagov

Dosarul „Microsoft“. Procurorii au intrat în palatele VIP-urilor din Snagov

Cei mai înstăriți afaceriști, implicați în dosarul EADS-Microsoft, au reședința pe marginea lacului Snagov. Anchetatorii au „vizitat”, ieri, mai multe vile, în căutare de probe compromițătoare.

Procurorii DNA au reluat în forţă ancheta în dosarul MicrosoftEADS. 56 de amplasamente din Bucureşti şi Ilfov au fost percheziţionate printre care sedii de societăți comerciale, de fundații și domiciliile unor afaceriști sau politicieni.

Saci de documente

Potrivit unor surse judiciare, percheziții au fost la Cătălin Harnagea (fost director SIE), Dorin Marian (fost consilier prezidenţial), Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicaţiilor), la afaceriştii Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Dorin Cocoş, Remus Truică, Dumitru Nicolae, dar şi la alte persoane. Aceleași surse susțin că procurorii au ridicat saci de documente, calculatoare și unități de stocare pe care le vor analiza în perioada următoare. Săptămâna viitoare sunt aşteptaţi la DNA mai multe persoane implicate în acest dosar.

Deși, inițial, anunțul DNA era că se fac percheziții în dosarul licențelor Microsoft, Harnagea a explicat că perchezițiile la el acasă „au vizat documentele legate de contractul firmei mele cu grupul EADS”. El a deţinut, împreună cu Marian, o firmă de consultanţă, iar contractul privea proiectul de securizare a frontierei.

Procurorii DNA au anunțat că fac cercetări privind acordarea și derularea contractelor Microsoft-EADS, încă din 10 iulie 2014. Ei au cerut, pe 26 septembrie, ridicarea imunităţii a nouă foști miniştri implicaţi în contractele pentru licenţele educaţionale Microsoft. Legătura dintre cele două cauze o face fostul șef al Fujitsu România, Claudiu Florică, cel care ar fi dat şpagă mai multor miniştri.

Domeniul Remus Truică

Cea mai luxoasă vilă percheziționată ieri de procurorii DNA este proprietatea lui Remus Truică de la Snagov (Ilfov).

Este vorba de un adevărat palat, construit pe câteva sute de metri pătraţi, şi înconjurat de un teren de 10 hectare. Pe domeniu mai sunt o piscină, două terenuri de sport – unul fotbal și unul de tenis, debarcader, precum și un foișor pentru picnic în aer liber.

Truică a ajuns unul dintre cei mai bogaţi oameni din România în doar zece ani de zile. Totul a început în 2001, când a intrat în staff-ul lui Adrian Năstase. El este descris de martori ca fiind unul din personajele- cheie în negocierea afacerii Microsoft.

Nouă miniștri, cercetați pentru corupție

În acest dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut avize pentru urmărirea penală în cazul a nouă foști miniștri (Educației, SGG sau Comunicațiilor), cercetați pentru fapte de corupție. Președintele României a încuviințat începerea pentru Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaților a încuviințat ridicarea imunității pentru Valerian Vreme. Avize trebuie să mai vină de la Parlamentul European, pentru Nica, și de la Senat, pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu. DNA susține că mai multe contracte încheiate de Guvernul

României cu Fujitsu Computers au fost făcute în condiții dezavantajoase pentru statul român, iar unii demnitari au primit mită, prin intermediul unor afaceriști.

Fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, este considerat şi el un personaj-cheie în dosarul de la DNA. Procurorii au percheziţionat ieri atât vila din Snagov, dar și sediul fundației sale, unde are un club de tenis și mai multe facilități.