Dosarul Microsoft, a cărei anchetă aşa cum declara fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, a fost demarată în SUA, ar putea fi blocat înaintea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care o parte dintre cei nouă foşti miniştri acuzaţi de abuz în serviciu şi corupţie nu pot fi urmăriţi penal decât cu aprobarea Camerei din care fac parte.

Senatul a decis luni să intre în vacanţă parlamentară până pe 16 noiembrie, când va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cel mai probabil, deputaţii vor lua o decizie similară, pe motiv că vor lucra în circumscripţiile electorale. Există o cutumă a parlamentul potrivit căreia deputaţii şi senatorii pleacă în teritoriu pe perioada campaniei. Totuşi, decizia de a intra în vacanţă are implicaţii mult mai mari în noile circumstanţe. Ecaterina Andronescu (care a mai avut probleme cu justiţia din cauza unor acuzaţii de incompatibilitate, câştigând procesul cu ANI) şi Şerban Mihăilescu (care a fost condamnat în primă fază în dosarul Armelor de vânătoare) sunt doi dintre cei nouă foşti miniştri pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. La Camera Deputaţilor, procurorii anticorupţie au cerut ridicare imunităţii pentru Valerian Vreme.

Pe lângă decizia senatorilor, cei vizaţi de DNA mai primesc o mână de ajutor şi din partea procurorului general, care nu a trimis încă spre Parlament solicitarea de începerea a urmării penale. Potrivit procedurii, acesta trebuie să înştiinţeze Parlamentul, după care solicitarea este trimisă spre analiză comisiilor juridice şi abia apoi este programat votul în plen.

„Este o glumă. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban”, spunea zilele trecute Ecaterina Andronescu despre cererea DNA. Andronescu poate răsufla uşurată în condiţiile în care ancheta nu poate începe. Cel puţin deocamdată.

Discutarea în Parlament a acestui subiect l-ar putea pune într-o situaţie dificilă pe candidatul PSD la preşedinţie, Victor Ponta, chiar dacă acesta ar ieşi să-şi îndemne parlamentarii să se pronunţe pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Un vot de susţinere a Ecaterinei Andronescu şi a celorlalţi l-ar obliga să dea din nou explicaţii legate de modul în care PSD îşi apără corupţii şi asta în plină campanie electorală.

Iohannis şi Blaga dau asigurări că ACL ar vota pentru

De cealaltă parte a baricadei, prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis şi liderul PDL Vasile Blaga speculează momentul şi dau asigurări că parlamentarii alianţei vor vota pentru ridicarea imunităţii atunci când se va ajunge la votul din Parlament. PNL nu are însă un record bun la capitolul ridicarea imunităţii, în trecut aflându-se de multe ori de aceeaşi parte a baricadei cu social-democraţii. De altfel, au fost numeroase cazuri în care a funcţionat un fel de solidaritate transpartinică.

"Noi vom vota clar pentru încuviințarea începerii demersului de verificare din partea procurorilor. Am spus acest lucru încă de la început când am devenit președintele PNL și le-am spus colegilor noi — trebuie să avem această putere să spunem 'da, dacă este o bănuială vă rugăm să verificați'", a spus Iohannis, luni, la Adevărul Live.

Pe fondul acestor evenimente şi al campaniei electorale, un alt candidat la preşedinţie, fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, a cerut organizarea unui referendum, odată cu alegerile prezidenţiale, în care românii să se pronunţe asupra eliminării imunităţii atât pentru parlamentari, cât şi pentru preşedinte.

Vineri, DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft. Este vorba despre: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Petru Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Nicolae Tănăsescu.