Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Reacția tranșantă a lui Victor Ponta
Dosarul Ferma Băneasa. Reacția tranșantă a lui Victor Ponta

Dosarul Ferma Băneasa. Reacția tranșantă a lui Victor Ponta

Condamnările din Dosarul Ferma Băneasa au stârnit un val de reacții, mai ales în rândul avocaților. Reamintim că, în acest proces, Curtea de Apel Braşov, o parte dintre cei inculpați au fost achitați, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdicte cu închisoare. Este și cazul avocatului Robert Roşu. 

Colegii avocatului Robert Roșu  s-au solidarizat cu el și au protestat în mai multe orașe din țară, în fața instanțelor de judecată. „Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) consideră inacceptabilă represiunea de natură penală asupra avocatului pentru  consultațiile și susținerile făcute în calitate de reprezentant.

Discrepanța radicală între cele două hotărâri judecătorești privindu-l pe avocatul Robert-Mihăiță Roșu arată slăbiciunile sistemului, cu consecințe grave asupra credibilității justiției.  Comisia Permanentă sprijină orice demers pe care Baroul București îl va întreprinde în sensul de a protesta activ, prin orice mijloace, inclusiv prin neparticipare la ședințele de judecată ale completului care a dispus condamnarea avocatului pentru demersurile de consultanță și reprezentare întreprinse în exercițiul profesiei

Procurorii DNA și „Completul negru de la Înalta Curte”. Dezvăluiri din dosarul care a încins avocatura românească: „Ferma Băneasa”

Pornind de la cazul avocatului Robert-Mihăiță Roșu, condamnat în dosarul Băneasa, la data de 17 decembrie 2020, UNBR readuce în discuția corpului profesional, a autorităților și a publicului problemele privind acuzarea și condamnarea avocaților pentru demersurile făcute în reprezentarea și consilierea clientului”, este mesajul transmis de UNBR.

De altfel, reacțiile unor avocați, nume cunoscute în sistemul judiciar, au fost foarte vehemente cu privire la sentințele din acest dosar.

Printre primii politicieni care reacționează se numără Victor Ponta, liderul Pro România. Acesta a spus că România, ca stat de drept, are nevoie atât de magistraţi independenţi, cât şi de avocaţi feriţi de abuzuri şi face o comparaţie între cazul avocatului Robert Roșu din Dosarul Ferma Băneasa şi speţa în care el a fost trimis în judecată pentru un contract de consultanţă.

Dosarul Ferma Băneasa. „Lovitura de grație dată cu ghilotina. La Înalta Curte există un culoar al serviciilor secrete”

„În anul 2015 am fost inculpat penal şi judecat pentru un contract de 2000 de euro/lună desfăşurat ca avocat în perioada 2007-2008! Din fericire Completul de 3 judecători de la ICCJ a decis în unanimitate achitarea, pentru că „faptele nu constituie infracţiune”.

Consider că un Stat de Drept adevărat are nevoie de magistraţi şi de avocaţi în egală măsură. Toţi având grijă să facă dreptate: vinovaţii să plătească, iar cei nevinovaţi să fie achitaţi”, a transmis Ponta pe Pagina sa de Facebook.