Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Mii de avocați au protestat în stradă împotriva abuzurilor
Dosarul Ferma Băneasa. Mii de avocați au protestat în stradă împotriva abuzurilor

Dosarul Ferma Băneasa. Mii de avocați au protestat în stradă împotriva abuzurilor

Câteva mii de avocați au ieșit în stradă, miercuri, în ciuda vremii nefavorabile pentru a protesta împotirva abuzurilor din instanțe și pentru susținerea colegului lor, Robert Roșu.

Avocații din întreaga țară au ieșit la proteste în stradă, miercuri, 14 aprilie. Aceștia și-au exprimat solidaritatea cu colegul lor, Robert Roșu, condamnat în Dosarul Ferma Băneasa. Proteste ale avocaților, împotriva abuzurilor din instanțe, au avut loc în 16 orașe din țară.

Avocații din stradă au afișat mesaje precum: „Respectarea legalității procesului penal”, „Tratarea părților și avocaților cu respectarea demnității umane”, „Garantarea libertății de exprimare”, „Respect pentru apărare și egalitate de arme”, „Respectarea autorității de lucru judecat”, după cum transmite luju.ro.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul Ferma Băneasa.

Avocații, solidari cu colegul lor, Robert Roșu

Câteva mii de avocați au protestat miercuri, 14 aprilie 2021, în București, dar și în alte orașe împotriva așa ziselor „complete negre” de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ei și-au manifestat solidaritatea cu colegul lor, Robert Roșu, condamnat la închisoare pentru că și-a exercitat profesia în Dosarul Ferma Băneasa.

Proteste au fost organizate și la București, la Curtea de Apel. Aici, alături de avocați, au fost prezenți Traian Briciu, președintele UNBR, Ion Dragne, decanul Baroului București, dar și mai mulți parlamentari. Este vorba despre senatorii Daniel Fenechiu (PNL), vicepreședinte al UNBR și prodecan al Baroului București, Robert Cazanciuc și Titus Corlățean (PSD), foști miniștri ai Justiției, respectiv ai Externelor.

Avocații bucureșteni au ieșit în stradă în ciuda ploii

Printre participanții care au ieșit pe scările Curții de Apel București s-au mai numărat Gabriel Zbârcea și Dan Cristea (de la casă de avocatură Tucă Zbârcea & Asociații), George Moloman (consilier în Baroul București), Mihnea Stoica (consilier în Baroul București și în UNBR), Silvana Racoviceanu (consilieră UNBR), Florentina Jejeran și Silvia Uscov.

În ciuda ploii, avocații potestatari au ieșit pe treptele Curții de Apel și au afișat mesaje în care au denunțat abuzurile din instanță și și-au exprimat susținerea pentru Robert Roșu.

Alte proteste ale avocaților au avut loc și în județele Alba, Bihor, Galați, Brăila, Cluj, Dolj și Timiș.

Peste 100 de avocaţi, în stradă la Bihor

Aproape o sută de avocaţi din cadrul Baroului Bihor au ieşit miercuri în faţa Palatului de Justiţie din Oradea. Ei au dorit să atragă atenția că dreptul la apărare trebuie respectat, după ce avocatul Robert Roşu a fost condamnat în dosarul Ferma Băneasa.

„Nu este un protest ci o manifestare pentru a atrage atenţia opiniei publice că dreptul la apărare trebuie respectat, iar avocaţii nu pot răspunde pentru exercitarea profesiei cu bună credinţă. Suntem aici pentru că corpul avocaţilor este nemulţumit de considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în dosarul Ferma Băneasa, unde doi avocaţi au fost condamnaţi în mod definitiv pentru că şi-au exercitat cu bună credinţă profesia de avocat.

Avocati din Baroul București protesteaza la Curtea de Apel, vineri 5 martie 2021.

Credem că, dacă pe viitor, se va persista în astfel de practici, putem oricare dintre noi, mâine, să ajungem în situaţia colegilor noştri, să fim condamnaţi pentru că ne-am exercitat în mod liber profesia de avocat. Credem că dreptul la apărare ar trebui să fie respectat şi în ţara noastră. Nu dorim să protestăm pentru condamnarea unui coleg de-al nostru în mod expres, ci pentru a atrage un semnal de alarmă că pe viitor se poate crea un astfel de precedent periculos pentru întregul corp profesional al avocaţilor”, a declarat avocatul Adrian Stancu, decanul Baroului Bihor.

Citește și: 

Dosarul Ferma Băneasa a produs revolte de amploare. Încă 100 de avocați au ieșit în stradă

Avocatura în pericol! Baroul București se alătură protestului UNBR după cazul Robert Roșu

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.