Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Avocații continuă protestul după condamnarea abuzivă a lui Robert Roșu
Dosarul Ferma Băneasa. Avocații continuă protestul după condamnarea abuzivă a lui Robert Roșu

Dosarul Ferma Băneasa. Avocații continuă protestul după condamnarea abuzivă a lui Robert Roșu

Baroul București a anunțat,, luni, că va continua să protesteze după ce avocatul Robert Roșu a fost condamnat în Dosarul Ferma Băneasa

Continuă protestul inițiat la Baroul București după ce avocatul Robert Roșu a fost condamnat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în Dosarul Ferma Băneasa. „Există în continuare un risc însemnat că exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune… Menținerea protestului, fără încetarea activității, cu obligația membrilor corpului profesional de a purta banderolă albă pe brațul stâng în incinta instanțelor de judecată”. Precizează protestatarii, conform luju.ro.

Avocații din Baroul București vor continua protestul după condamnarea lui Robert Roșu

„În ședința de marți, 30 martie 2021, Consiliul Baroului București a votat continuarea protestului breslei față de faptul că nici până acum, la patru luni de la condamnarea confratelui Roșu, judecătorii supremi Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Ilie nu au motivat hotărârea definitivă. Asta în ciuda faptului că legea prevede că motivarea să fie redactată în cel mult 30 de zile de la pronunțarea hotărârii, cu posibilitatea prelungirii termenului până la 90 de zile, termen care oricum a fost depășit”, scrie sursa citată.

Așadar, în continuare, în semn de protest față de condamnarea primită de colegul lor de breaslă, avocații vor continua să poarte banderole albe în instanțe.

„În cursul ședinței din 30.03.2021, Consiliul Baroului București a analizat situația creată prin nerespectarea termenului legal de redactare a hotărârii privind condamnarea unor avocați din Baroul București, la dată de 17.12.2020, pentru activități care au fost calificate de către o instanță ca fiind exercitarea firească a profesiei de avocat.

Sesizare transmisă la mai multe instituții ale Justiției

Față de această împrejurare s-a dispus menținerea protestului, fără încetarea activității, cu obligația membrilor corpului profesional de a purta banderolă albă pe brațul stâng în incinta instanțelor de judecată, apreciind că există, în continuare, un risc însemnat că exercitarea profesiei de avocat să fie calificată că infracțiune.” Se precizează într-un comunicat al Baroului București.

„Totodată, s-a decis transmiterea de sesizări prin care să se semnaleze încălcarea dreptului la apărare și riscurile pentru exercitarea independentă a profesiei de avocat, către Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Avocatul Poporului, comisiile pentru cercetarea abuzurilor din Senatul României și Camera Deputaților și către organismele profesionale internaționale (CCBE, UIA, ABA)”. Au mai afirmat cei de la Baroul București.