Baroul Bucureşti dă replica judecătorilor ÎCCJ care s-au plâns la CSM. Solicitări recente
- Daniel Magureanu
- 25 ianuarie 2021, 19:53
Baroul Bucureşti dă replica judecătorilor ÎCCJ care s-au plâns la CSM după protestele în stradă ale avocaţilor cu privire la situaţia confratelui Robert Roşu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa.
Conform site-ului Lumea Justiţiei, „completul negru nu mai sperie”. „Avocații nu se lasă intimidați de judecătorii ÎCCJ Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie”, arată luju.ro.
Într-un comunicat de presă remis de baroul-bucuresti.ro se respinge „orice conduită prin care profesia de avocat este amenințată”. Baroul București solicită Inspecției Judiciare și CSM să respingă orice încercare de cenzurare a libertății de exprimare a profesiei de avocat.
Semnatarul Ion Dragne (decanul Baroului Bucureşti) subliniată că o măsură în acest sens „ar reprezenta o vădită violare a dreptului la apărare”.
Baroul Bucureşti dă replica judecătorilor ÎCCJ care s-au plâns la CSM
Matei, Dragomir și Ilie au cerut la CSM apărarea independenței autorității judecătorești în ansamblul său. Ei au acuzat presiuni din partea avocaților după protestele generate de condamnarea avocatului Robert Roșu.
În comunicat, Baroul București respinge acuzațiile lansate de judecătorii ICCJ. Cei 3 susţin că reacțiile generate după condamnarea lui Roșu ar fi constituit o formă de presiune inacceptabilă la adresa tuturor judecătorilor.
Atât la adresa lor, cât și la adresa celor care urmează să judece eventualele căi extraordinare de atac. Totodată, Matei, Dragomir și Ilie susţin că avocaţii care au ieşit în stradă ar fi depășit limitele libertății de exprimare.
De asemenea, ei consideră că protestatarii ai fi încălcat limitele în care pot fi formulate critici la adresa hotărârilor judecătorești. Judecătorii ÎCCJ consideră că prin reacţiile lor, avocaţii au perturbat funcționarea normală a sistemului judiciar.
Alte acuzaţii ale judecătorilor ÎCCJ respinse de Baroul Bucureşti
În plângerea supusă atenţiei CSM, cei 3 au mai reclamat că protestele avocaţilor ar fi un atentat la independența justiției. În opinia lor, scopul ar fi intimidarea și crearea unei stări de temere în rândul magistraților.
Ar fi vizate toate instanțele și parchetele din România, ai căror reprezentanţi ar putea fi supuşi la aceleaşi presiuni în cazul pronunțării unor soluții nefavorabile avocaților.
Baroul Bucureşti dă replica judecătorilor ÎCCJ
La toate aceste acuzaţii, Baroul Bucureşti a comunicat că prin luările de poziție nu s-a urmărit și nici nu s-a realizat o presiune la adresa corpului profesional al magistraților.
De asemenea, BB subliniază că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care doi avocați achitați în prima instanță, pentru activități care în opinia unui judecător au reprezentat exercitarea normală a activității de avocat, au fost, ulterior condamnați la pedepse cu închisoarea pentru aceleași activități.
Baroul București cere Inspecției Judiciare și Consiliului Superior al Magistraturii să respingă orice încercare de cenzurare a libertății de exprimare a profesiei de avocat. Asta ar reprezenta o vădită violare a dreptului la apărare.
sursa: luju.ro