Marți, Baroul București a anunțat, printr-un comunicat oficial, că se va ocupa de toate acțiunile de comunicare ale Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR).
De asemenea, instituția a invitat avocații interesați de demersul său la un protest pe treptele Curții de Apel, se arată în comunicatul postat pe site-ul acesteia.
Baroul București a preluat toate comunicatele publice ale UNBR
"În ședinta din 13.04.2021, desfășurată la Sala de Lectură a Bibliotecii Baroului București, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept.
De asemenea, Consiliul Baroului București a hotărât înmânarea Comunicatului comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România și Baroului București către conducerea Curții de Apel București și comunicarea acestuia către celelalte instanțe și unități de parchet din București.
Avocații interesați să sprijine acest demers sunt invitați mâine, 14.04.2021, la ora 12.00. pe treptele Curții de Apel București. Purtarea robei este recomandabilă", se arată în comunicatul elaborat de Consiliul Baroului București.
UNBR a analizat "implicațiile hotărârii judecătorești din dosarul Băneasa asupra exercitării profesiei de avocat"
Pe 7 aprilie, Comisia Permanentă a UNBR a convocat o ședință extraordinară a acestei organizații profesionale dedicată analizei "implicațiilor hotărârii judecătorești din dosarul Băneasa asupra exercitării profesiei de avocat.
"Având în vedere motivarea hotărârii judecătorești în dosarul Băneasa, Președintele UNBR convoacă Comisia Permanentă în ședință on-line pentru vineri, 09.04.2021, începând cu ora 14.30. Ordinea de zi va avea ca unic subiect: Analizarea implicațiilor apariției motivării în dosarul Băneasa privind pe avocatul Roşu Robert Mihăiță.
Dat fiind faptul că acest caz afectează profund profesia de avocat, fiind de natură să inducă incertitudine și temeri grave avocaților cu privire la demersurile pe care le fac în exercitarea apărării clienților lor, este necesară o analiză aprofundată a tuturor argumentelor în contextul hotărârii judecătorești în integralitatea sa. Or, apariția în spațiul public a unor exclusivități privind doar anumite extrase din hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, înainte chiar ca această motivare să ajungă la părțile din dosar este de natură a crea confuzii și interpretări eronate, cu consecințe pe termen lung.
De aceea, Comisia Permanentă a UNBR se va întruni în ședință extraordinară pentru a analiza implicațiile hotărârii asupra exercitării profesiei de avocat și pentru a hotărî pașii de urmat în continuare", declara Comisia Permanentă a UNBR anterior motivării sentinței în Dosarul Băneasa.
Citește și Baroul București strânge rândurile. Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei de avocat