Dosar Ferma Băneasa. Baroul București: E afectată imaginea justiției, din care profesia de avocat nu poate să lipsească

Dosar Ferma Băneasa. Baroul București: E afectată imaginea justiției, din care profesia de avocat nu poate să lipsească

În Dosarul Ferma Băneasa, reacțiile avocaților au continuat și s-au îndreptat către cei trei judecători care au invocat presiuni.

Un nou moment importat în Dosarul Ferma Băneasa. Baroul București a solicitat Inspecției Judiciare și Consiliului Superior al Magistraturii să respingă orice tentativă de cenzurare a exprimării. Și asta după ce judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie s-au plâns că se simt presați.

Cei trei au dat verdictul în Dosarul Ferma Băneasa, foarte mulți avocați au protestat și și-au exprimat solidaritatea față de colegul lor de breaslă, Robert Roșu. Avocatul a primit o sentință de cinci ani cu executare.

„Consiliul Baroului Bucureşti, întrunit în şedinţa din 12 ianuarie 2021, a primit, cu stupefacție, informațiile publice despre acuzaţiile care sunt aduse profesiei de avocat, în cuprinsul Cererii adresată Inspecţiei Judiciare de către 3 persoane, membri ai corpului profesional al magistraților, în legatură cu  comunicatele Baroului Bucureşti din 18.12.2020 şi 19.12.2020.

Dosarul Ferma Băneasa. Condamnați pentru activități în exercițiul profesiei

Prin cele doua poziții publice s-a exprimat îngrijorarea, reală, ca activitatea profesională, desfășurată, în limitele legii, de către un avocat, să fie calificată ca activitate infracțională, în contextul în care doi avocați din Baroul București au fost condamnați la închisoare pentru activități care au fost efectuate, așa cum rezultă din informațiile disponibile public, în exercițiul profesiei și în limitele legii.” Se precizează în comunicatul respectiv emis de Baroul București.

Acuzațiile care sunt aduse Baroului București, în sesizarea adresată Inspecției Judiciare, privesc faptul că acesta ar fi:

- exprimat o formă de presiune inacceptabilă la adresa tuturor judecătorilor, atât cei care au pronunţat decizia penală nemotivata încă, cât şi la adresa celor care urmează să judece eventualele căi extraordinare de atac;

- depăşit limitele libertăţii de exprimare, precum şi limitele în care pot fi formulate critici la adresa hotărârilor judecătoreşti, tinzându-se la perturbarea normalei funcţionări a sistemului judiciar prin manifestările de proteste propuse a se desfăşura;

- săvârşit un atentat la independenţa justiţiei, cu scopul final de intimidare şi crearea unei stări de temere în rândul magistraţilor de la toate instanţele şi parchetele din România că, în cazul pronunţării unor soluții nefavorabile reprezentanţilor categoriei profesionale a avocaților, vor fi supuşi aceloraşi presiuni.

„Avocații răspund în fața legii”

Cu privire la cele susţinute de cei trei magistrați, în cererea adresată Inspecţiei Judiciare, Consiliul Baroului Bucuresti reafirmă, cu caracter preliminar, principiul că avocații răspund în fața legii, ca orice alt cetățean.

În consecință, orice altă poziție, în sensul că avocații ar beneficia de imunități sau condiții speciale de limitare sau înlăturare a răspunderii penale sunt lipsite de temei legal și de natură să afecteze imaginea și prestigiul profesiei de avocat. Prin aceasta, este afectată chiar imaginea justiției, din care profesia de avocat nu poate să lipsească.” Se mai precizează în comunicatul care poate fi citit integral aici.