Revoluție în justiție. Platformă digitală pentru toate dosarele penale

Revoluție în justiție. Platformă digitală pentru toate dosarele penale Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Republica Moldova a elaborat conceptul Sistemului informațional automatizat „e-Dosar”, care urmează să îmbunătățească fluxul de colectare, procesare și distribuție a datelor și informațiilor între instituțiile implicate în procesul juridic și administrativ. Astfel, toate dosarele penale și contravenționale se vor regăsi pe o platformă digitală.

„Majoritatea schimburilor de informații în cadrul MAI, precum și în afara MAI sunt efectuate în baza documentelor pe suport hârtie. Nu există sisteme informatice și tehnologii ce ar facilita procesul. Această stare de fapt afectează performanța operațională și instituțională pe domeniul urmăririi penale”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

Dosarele penale, mai ușor de procesat

Sistemul actual de colectare a datelor despre infracțiuni nu acoperă pe deplin necesitățile ofițerilor de urmărire penală prin lipsa în sistem a evidenței actelor procesuale la faza urmăririi penale, acesta de facto fiind un sistem destinat stocării informației statistice, despre evidență a infracțiunilor, cauzelor penale și persoanelor care au săvârșit infracțiuni.

Se reduce perioada de arhivare a dosarelor personale ale angajaților. Vor fi arhivate numai cinci ani

Sursa foto: Arhiva EVZ

Implementarea Sistemului informațional automatizat „e-Dosar” va permite automatizarea și digitalizarea proceselor, precum și reducerea timpului de procesare a dosarelor și eliminarea activităților manuale repetitive prin utilizarea tehnologiilor moderne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul electronic al urmăririi penale asigură diferite niveluri de acces securizat la date şi va permite procurorilor să gestioneze mai eficient dosarele penale şi să genereze statistici precise şi rapoarte, prin automatizarea procedurilor şi proceselor interne. Software-ul va acoperi toate etapele urmăririi penale, exercitate sau conduse de procuror, care le va oferi acces la date în timp real, reducând astfel întârzierile în luarea deciziilor referitoare la cauza penală. Totodată, va fi asigurat un proces mai transparent de luare a deciziilor în cadrul Procuraturii

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Conceptului Sistemului informațional automatizat „e-Dosar” a fost publicat pentru consultări publice, iar ulterior urmează să fie examinat de Guvern.