Recensământul din Republica Moldova a scos la iveală date surprinzătoare

Recensământul din Republica Moldova a scos la iveală date surprinzătoare Sursa foto: Arhiva EVZ

O statistică neașteptată scoasă la iveală de recensământul ce se desfășoară în Republica Moldova, în acest an. Datele oficiale arată că există un număr mai mare de locuințe decât se știa la începutul acestui proces.

Procentul este de minimum 21% în plus. Aceste date, care nu sunt definitive, ar releva că Basarabia este cu 4,4 miliarde dolari mai bogată decât se credea până la recensământ.

Aceste explicații au fost oferite de expertul economic Veaceslav Ioniță. Cel care a analizat datele Recensământului populației și locuințelor din Moldova, prezentate de autorități, la data de 16 iunie. Procesul se va încheia la data de 7 iulie.

Date neașteptate arătate de recensământul din Republica Moldova

„Am constatat, deja la data de 16 iunie 2024, că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% sau 284 mii locuințe mai mare decât s-a știut până acum. Astfel oficial, în Moldova sunt înregistrate circa 1.330 mii locuințe, dar deja la data de 23 mai 2024, în procesul de Recensământ această cifră a fost depășită, iar astăzi noi avem conform ultimelor date deja 1.614 mii locuințe identificate în procesului Recensământului”, a afirmat expertul economic.

Ne puteți urmări și pe Google News
imobiliare

Imobiliare.Sursa foto: Dreamstime.com

Expertul a adăugat, cu referire la informațiile oferite de responsabilii din cadrul Biroului Național de Statistică, că cele mai multe locuințe au fost identificate în zonele rurale din nordul Moldovei, urmate de centrul țării. „Însă și în restul țării, inclusiv zonele urbane și mun. Chișinău au fost identificate mii de locuințe încă neînregistrate. Detaliat la acest aspect al Recensământului vom reveni odată cu apariția de noi date”, a afirmat Ioniță.

Un număr mai mare de locuințe

De asemenea expertul a mai precizat că „numărul mai mare de locuințe existente influențează puternic datele privind averea moldovenilor”.

„Conform datelor de până la Recensământ, avuția moldovenilor în 2024 o estimam la 52,4 miliarde USD în creștere cu 2,2 miliarde USD față de 2023, în special datorită scumpirii locuințelor din mun. Chișinău, care are cea mai mare pondere în avuția moldovenilor. Însă dacă ținem cont de datele recensământului, atunci deja la data de 16 iunie 2024, avuția moldovenilor este de cel puțin 56,8 miliarde USD, sau cu 4,4 miliarde USD mai mult decât am știut noi până la Recensământ.

„În mun. Chișinău, avuția populației estimăm că este cu 980 milioane USD mai mare față de datele de până la Recensământ și a ajuns la 22 miliarde USD. În restul orașelor, avuția moldovenilor a crescut cu alte 1,7 miliarde USD până la 11,2 miliarde USD. Astfel datele actualizate din recensământ ne arată că valoarea locuințelor în Moldova este de cel puțin 40,7 miliarde USD, în creștere cu 4,2 miliarde față de cifrele estimate de până la Recensământ, când valoarea locuințelor constituia 36,5 miliarde USD sau 69,6% din totalul averii moldovenilor”, a concluzionat Ioniță, conform newsmaker.md.