Recensământul din Republica Moldova. Raioanele cu cea mai mare rată de recenzare

Recensământul din Republica Moldova. Raioanele cu cea mai mare rată de recenzare Sursa foto: Arhiva EVZ

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova, ]nceput pe 8 aprilie, se va încheia pe 7 iulie. Până pe 30 mai au fost recenzate circa 1 milion 476 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2 milioane 167 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate de directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara.

Numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova. „Informațiile despre numărul de populație recenzată include și cazuri de dublări, care vor stabilite la etapa de procesare. De aceea ne referim la faptul că sunt datele preliminare, care vor fi precizate ulterior”, a declarat șeful BNS, citat de moldpres.md.

Rată mai mare de recenzare în localitățile rurale

În ceea ce privește colectarea datelor, Oleg Cara a precizat că ritmuri sporite sunt înregistrate în localitățile rurale, în special în raioanele Anenii Noi, Ungheni, Glodeni, Fălești, Florești, Râșcani, Orhei. Pe de altă parte, ritmuri mai lente de colectare a datelor sunt în municipii, în special în municipiul Chișinău: „Sunt localități cu o rată de recenzare de aproape 100%, iar la moment, întrucât termenii ne permit, se fac verificări, pentru a ne se asigura de plenitudinea informației colectate.

Recensământul populației și locuințelor

Sursa foto: BNS

Majoritatea populației este cooperantă și acceptă recenzarea. Zilnic, recenzorul vizitează zeci de locuințe, sarcina acestuia fiind mare, iar locuințele din raza de activitate sunt vizitate de multiple ori. Îndemnăm populația care încă nu a fost recenzată, să fie receptivă și deschisă de a participa la recensământ, pentru a se regăsi în tabloul cu rezultate”, a detaliat Oleg Cara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recensământul din Republica Moldova

Săptămâna viitoare va fi extins exercițiul de recenzare fiind recenzate persoane din spații colective de locuit. „Ne referim la spațiile colective de locuit din gestiunea Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, cum ar fi instituții penitenciare, aziluri de bătrâni, spații colective de locuit pentru copii, pentru studenți”, a menționat Oleg Cara.

Șeful de la BNS a afirmat că cetățenii apelează la Linia verde a instituției cu diverse întrebări, fiind înregistrate până în prezent circa 2.500 de apeluri. Majoritatea țin de asigurarea legăturii cu recenzorul, presupuse abateri de la procedura de recenzare, obstrucționarea activității de recenzare: „Sunt cazuri de abuz verbal, dar și cazuri de abuz fizic din partea respondenților. În fiecare din asemenea cazuri, apelăm la suportul organelor abilitate”.