Întrebările pentru recensământul din Republica Moldova, formulate după practicile internaționale

Întrebările pentru recensământul din Republica Moldova, formulate după practicile internaționale Sursa foto: Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova

La data de 8 aprilie în Republica Moldova a început Recensământul Populației și Locuințelor (RPL). În contextul întrebărilor și preocupărilor cetățenilor privind procesul de recenzare apărute în mediul online, Biroul Național de Statistică (BNS) informează că întrebările din chestionare de la Recensământul Populației și Locuințelor au fost elaborate în conformitate cu prevederile privind recensământul populației și locuințelor.

Urmând și recomandările internaționale, inclusiv ale Conferinței Statisticienilor Europeni pentru Recensămintele Populației și Locuințelor din runda 2020, care reflectă bunele practici internaționale, informează BNS.

Referendum în Republica Moldova

Potrivit sursei citate, au fost luate de asemenea în considerare și chestionarele de recensământ din anii 2004 și 2014, pentru asigurarea comparabilității datelor cu recensămintele precedente.

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost pe larg consultate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, chestionarele au fost definitivate urmare a unui proces extins de consultări publice. Rezultatele intermediare și cele finale ale consultărilor publice ale variabilelor și chestionarelor de recensământ au fost examinate de către Comisia Națională pentru Recensământul Populației și Locuințelor  2024.

Recensământul populației

Sursa foto:gov.md

Întrebările frecvente despre chestionarele de recensământ

Biroul Național de Statistică (BNS) prezintă un material informativ în care oferă răspunsuri la întrebările frecvente despre chestionarele de recensământ.

Ce înseamnă miezul nopții între 7 și 8 aprilie 2024? De ce se utilizează la Recensământ?

Conform cadrului normativ și standardelor internaționale, orice recensământ prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment/dată de referință.

„Informațiile înregistrate în cadrul recensământului reflectă caracteristicile populației și ale locuințelor conform situației la ora 00.00 a datei de referință a recensământului, care este prima zi a perioadei de colectare a datelor de recensământ”, explică BNS.

Cum au fost alcătuite întrebările din chestionarele de recensământ?

Corespunzător, în cazul RPL 2024 din Republica Moldova, momentul de referință al Recensământului 2024 este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. Astfel, pentru toate persoanele care vor fi recenzate, datele colectate în chestionarele de recensământ trebuie să se refere la acest moment de referință al recensământului - regulă aplicată pentru toți participanții la recensământ.

Biroul Național de Statistică ține să sublinieze că aceeași abordare a fost aplicată și în cadrul RPL din anul 2014, precum și la recensămintele precedente.

Astfel, spre exemplu la recensământ nu se vor colecta date despre copiii născuți după ora 00:00, 8 aprilie 2024, care vor fi prezenți în gospodării la momentul interviului, ce poate avea loc în orice zi din perioada de recenzare: 8 aprilie -7 iulie 2024.

De ce este necesară întrebarea „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?” (întrebarea 3 din chestionarul 3P)

Este o întrebare inițială, prima în chestionarul persoanei (3P) și este formulată anume cu referire la momentul de referință al RPL 2024. Ea servește identificării din start a persoanele care vor avea reședința obișnuită în localitatea unde are loc interviul.

De exemplu, persoanele care s-au mutat cu traiul în această locuință după 8 aprilie (au ales răspunsul „nu, m-am mutat cu traiul după 8 aprilie”) sunt întrebate despre localitatea unde s-au aflat la 8 aprilie (salt de la întrebarea 3 la întrebarea 14 „Unde v-ați aflat la 8 aprilie anul 2024?”) – pentru a atribui reședința obișnuită în altă localitate unde au locuit preponderent înainte de data interviului (întrebările 15-18).

Recensământ

Sursa foto: gov.md

La întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie) respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”

Astfel, subliniem că întrebările din chestionar sunt importante în special pentru a determina exact populația cu reședință obișnuită în localitățile țării– informație mult solicitată de către autoritățile publice locale, centrale și alți utilizatori.

Totodată, setul efectiv de întrebări din chestionar care vor fi adresate persoanei anume va depinde de faptul dacă persoana și-a schimbat sau nu locul de reședință până la data de referință a RPL.

Pot cetățenii să refuze să participe la recensământ, sau să răspundă doar la unele întrebări? Vor fi sau nu sancționați în acest caz?

Conform legislației, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie prin a furniza, pe propria răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ. La întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie) respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.  Participarea și oferirea de răspunsuri corecte la recensământ este nu doar o obligație, dar și un act civic.

Chestionarele de recensământ au fost elaborate și sunt disponibile în limba română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și români.

Recensământul se organizează pentru luarea deciziilor bazate pe dovezi, care să răspundă necesităților populației țării

Biroul Național de Statistică îndeamnă internauții să nu disemineze și să nu răspândească astfel de informații neveridice pentru a nu contribui la răspândirea falsurilor.

Biroul Național de Statistică face un apel către toată populația de a participa la Recensământul Populației și Locuințelor 2024,  pentru realizarea  cu succes a exercițiului de recensământ, ceea ce va permite ca factorii de decizie și societatea în ansamblu să fie asigurate cu informații necesare la luarea deciziilor bazate pe dovezi, care să răspundă necesităților populației țării, conform caracteristicilor etnice, culturale, sociale și economice ale acesteia, și fundamentarea celor mai bune politici publice în țară, contribuind la dezvoltarea social-economică și în domenii de importanță vitală pentru oameni, precum sănătatea, educația, protecția socială, infrastructură și servicii publice, dezvoltare umană, economică, la nivel teritorial și național.