Ce umple o viata de om

Ce umple o viata de om

Un realizator britanic de emisiuni, fascinat de statistici, a contabilizat tot ce consuma o persoana "medie" in aproape 80 de ani.

Toate alimentele pe care le-ar consuma „persoana medie” intr-o viata au fost adunate si comentate intr-o emisiune-documentar a postului de televiziune britanic Channel 4, intitulata „Amprenta Umana”.

Au fost adunate astfel 9.092 litri de lapte, 4.283 de paini rotunde, 2.327 cartofi si 845 de cutii de fasole la conserva - suficient de multe cat sa umple o cada. La acestea s-au adaugat patru vaci si jumatate, 1.201 pui, 10.354 batoane de ciocolata si 5.272 de mere. Toate cele de mai sus fiind „spalate” cu 5.882 litri de bere si 1.694 sticle de vin.

Aceeasi emisiune a aratat cum contribuie respectivii munti de mancare la derularea vietii aceleiasi „persoane medii” din Marea Britanie, pe parcursul vietii sale de 78,5 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, o asemenea persoana are 104.390  de vise, face baie de 7.163 de ori, deschide 628 cadouri de Craciun, isi face 1.700 prieteni, are 4.239 raporturi sexuale si cheltuieste pe haine noi aproximativ 30.222 lire sterline.

De asemenea, potrivit mediei statistice, cetateanul „mediu” britanic face 59 de calatorii in strainatate, citeste 2.455 de ziare si utilizeaza 4.239 tuburi de hartie igienica, 276 de tuburi de pasta de dinti si 198  de flacoane de sampon.

Clipeste de 415 milioane de ori si rosteste 123.205.750 de cuvinte - aproximativ 4.200 pe zi. Ca parte mai scabroasa, „persoana medie” elimina 35.815 litri de „gaze” si vomita aproximativ 149 de litri.

Punere in scena

Pentru a ilustra mai plastic aceste statistici socante pentru unii, realizatorii documentarului au strans intr-un loc toate cele necesare consumului unei persoane pe parcursul unei vieti. Spre exemplu, peste 7.000 de ratuste din plastic reprezentand numarul bailor facute plutesc pe un lac avand volumul echivalent de apa consumat in urma respectivelor bai.

Prietenii au fost reprezentati prin mici panouri plasate pe sol, la distanta de 0,5 m unul de celalalt. Niciuna dintre imaginile prezentate in documentar nu a implicat prelucrari computerizate sau efecte speciale. Ele au fost filmate, dupa indelungi amenajari si pregatiri, in incinta unei ferme din Dorset.

Obsesie statistica

Ideea emisiunii ii apartine realizatorului Nick Watts, care declara ca a fost strafulgerat de ea in timp ce bea o halba de bere. Oare cata bere ar consuma intr-o viata, s-a intrebat el. Ar putea umple o piscina? Raspunsul a fost pozitiv. „Sunt fascinat de statistici, dar am vrut sa le dau acum o dimensiune fizica - abia atunci cred ca devin ele cu adevarat graitoare”, a spus Watts.

Intre sursele sale s-au numarat Defra (Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale), Biroul National de Statistica, studii ale unor firme de prospectare a pietei si organizatii caritabile.

„Filmul nu are un tel politic sau vreo intentie ascunsa, nefiind numai despre impactul nostru asupra mediului. Pur si simplu, ne permite sa reflectam asupra a ceea ce inseamna sa fii viu, in general”, a tinut sa precizeze Watts.