Guvernul de la Chișinău a confirmat. Șefi din MAI scăpau persoane date în urmărire internațională

Guvernul de la Chișinău a confirmat. Șefi din MAI scăpau persoane date în urmărire internaționalăDorin Recean/ Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Guvernul de la Chișinău a confirmat dosarul uriaș de corupție, în care sunt implicate nume importante din structura. MAI. Cel puțin 20 de infractori dați în urmărire internațională au dispărut de pe lista Interpolului, printr-o schemă stufoasă de corupție. În care au fost implicate și persoane publice din Republica Moldova.

Întrebat dacă printre suspecți se numără Mihail Vodă, șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol de la Chișinău, și fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, consilierul premierului Dorin Recean a confirmat că „unele” din aceste persoane sunt investigate de autorități. Daniel Vodă, consilierul prim-ministrului, nu a făcut publice nume, însă a dezvăluit că Ministerul de Interne colaborează cu ancheta.

Guvernul de la Chișinău, reacție într-un mare dosar de corupție

„Pe linia Executivului, lucrurile sunt clare. Dacă persoanele au încălcat legea și se fac vinovate de anumite încălcări, trebuie să suporte consecințele legii și să fie pedepsite pentru infracțiunile comise. Din ce cunoaștem, Ministerul de Interne va coopera strâns pentru a oferi organului de urmărire penală toate detaliile necesare”, a spus Daniel Vodă.

De asemenea, oficialul a mai fost întrebat dacă Mihail Vodă, Viorel Țentiu și Vitalie Pîrlog se numără printre cei cercetați în acest caz. Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului declarat: „Unele din persoane pe care le-ați menționat, da”.

Daniel Vodă nu a scos la iveală nume concrete, însă a precizat că ar urma să o facă Ministerul de Interne în cursul zilei sau organul de urmărire penală, după finalizarea anchetei.

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a anunțat, marți, că procurorii anticorupție și organele de drept din alte țări au efectuat percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.

A fost investigată o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din țara noastră și din alte țări ar fi primit mită „pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională”. Potrivit șefei PA, presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA. În urma a 33 de percheziții, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore, conform moldova1.md.