Bani falși, vânduți pe internet. Prețurile cerute de rețelele de infractori
- Mădălina Sfrijan
- 21 februarie 2024, 23:06
Într-un prezent în care majoritatea tranzacțiilor s-au mutat în online, metodele de înșelătorie s-au înmulțit. Oamenii legii atrag atenția asupra unei escrocherii tot mai întâlnite pe platformele de socializare. Cu ajutorul acesteia, românii pot fi păcăliți cu ușurință.
O nouă metodă de înșelătorie circulă în mediul online. Polițiștii trag un semnal alarmă legat de înmulțirea infracțiunilor cibernetice. Una dintre platformele prin care infractorii acționează mai nou este Telegram.
Înșelătorie pe Telegram. Cum acționează infractorii
Oamenii legii susțin că în mediul online acționează adevărate rețele de infractori. Platforma Telegram este tot mai folosită pentru diferite tipuri de înșelătorie.
Pe multe dintre grupurile de pe această aplicație de comunicare, infractorii pun la vânzare permise auto și bani falși.
Mai mult, unii administratori ai grupurilor care au sute de urmăritori promovează bancnotele false la prețuri imbatabile. Conform acestor anunțuri, doritorii pot intra în posesia sumei de 30 de mii de euro - bani falşi, în schimbul unui tarif de 1.700 de euro. De asemenea, pentru 12.000 de euro falşi, preţul cerut pe Telegram este de 100 de euro.
Cumpărătorii pot solicita imagini cu „marfa”
Înainte de a face tranzacția, clienții pot cere dovezi din partea infractorilor. Pentru a-i convinge pe cumpărătorii comercianții de bancnote false, aceștia trimit imagini şi filmări detaliate. Multe dintre acestea sunt realizate la lampa cu ultraviolete, pentru arata „calitatea”banilor.
Conform legii actuale, deținerea şi folosirea de bani falși se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform Codului Penal. Potrivit oamenilor legii, cei care cad în plasa infractorilor și cumpără bani falși de pe Telegram rămân cu paguba. Cei mai mulți dintre vânzători nu trimit marfa promisă, spun polițiștii.
Bani falși, vânduți pe Telegram
Conform legii, persoanele care falsifică o monedă cu valoare circulatorie riscă închisoarea de la 3 la 10 ani.
Bancnotele false au început să apară și în magazine, dar și în portofelele unor vedete. Culiță Sterp și Tzancă Uraganu sunt doi maneliști care s-au confruntat cu astfel de situații. Ambii au descoperit banii falși atunci când au vrut să schimbe valută.
De asemenea, angajații unui magazin din Bucureşti au descoperit că un client le-a plasat o bancnotă falsă de recuzită. Bancnota de 100 de lei era confecționată din plastic și avea de culori şi dimensiuni similare cu cele ale originalei.