O bancă din România a suferit un prejudiciu uriaș, după ce bancomatele sale au fost încărcate cu bancnote de 500 de euro false. Suma introdusă a fost mare și surprinzător, doar șase dintre aceste bancnote false au fost detectate și respinse de aparatele bancare.
În prezent, DIICOT efectuează percheziții pentru a găsi persoanele implicate în această fraudă. După investigații, s-a descoperit că banca din România ar fi suferit un prejudiciu de aproximativ 240.000 de euro în luna noiembrie, după ce 486 de bancnote falsificate în valoare de 500 de euro ar fi fost introduse în bancomate pe parcursul a trei zile.
Fraudă la bancomatele unei bănci din România
„La data de 3 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune”, anunţă IGPR, prezentând şi imagini cu presupuşii autori ai faptelor în timp ce intrau în sediul unităţii bancare.
Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât şi pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber. Două persoane vor fi duse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri.
Pentru desfășurarea activităților judiciare în cazul dat, se acordă sprijinul Serviciului Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, iar suportul tehnic-criminalistic este asigurat de către Institutul Național de Criminalistică al Poliției Române.
De asemenea, la acţiune participă Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei şi Unitatea Tehnico-Canină a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către D.I.I.C.O.T. – Biroul Tehnic şi de Criminalistică, potrivit news.ro.
Banii falși, din ce în ce mai folosiți
De asemenea, o problemă din ce în ce mai întâlnită este aceea a banilor falși, folosiți tot mai mult. Banii falși imită foarte bine materialul din care sunt confecționate bancnotele originale, fiind aproape identice, aspect care face imposibilă depistarea lor.
Spre exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, o tânără de 27 de ani din Oradea, soțul și mama ei au fost arestați preventiv după ce anchetatorii au descoperit că aveau acasă o adevărată „fabrică” de bani falși. Bancnotele erau scoase la imprimantă și vândute apoi în toată țara, inclusiv pe site-uri de vânzări, cu titlul de „recuzită pentru filmări”.