Care au fost cele mai falsificate bancnote în România. Concluziile BNR

Care au fost cele mai falsificate bancnote în România. Concluziile BNR

În raportul anual al Băncii Naţionale a României (BNR) se arată că, în anul 2019 numărul de bancnote false românești a scăzut cu 41% față de anul precedent.

Potrivit BNR, în anul 2019 au fost 3.507 bucăţi de bancnote false în scădere cu 41% faţă de 2018, bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate fiind cea de 100 lei.

Poliția Română a reușit anul trecut să captureze 92 de bancnote, în cursul unei acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar 3.415 falsuri au fost depistate în circulaţie (cu 40% mai puţine decât în anul 2018).

Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.232 bucăţi (din care 28 bucăţi capturate de poliţie), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 214 falsuri, şi bancnota de 200 lei, cu un număr de 49 de falsuri.

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulaţie a fost de 2,1 bucăţi, faţă de 3,8 bucăţi în anul 2018.

Reamintim că procurorii DIICOT l-au prins, în urmă cu câteva zile,  pe cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume. El și gruparea pe care o conducea au făcut 17065 bancnote false de 100 lei, cele mai bune falsuri din istoria României.

Potrivit procurorilor DIICOT acesta este specializat în „săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune”, se arată într-un comunicat DIICOT.

În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Activitatea infracțională a grupului de falsificatori a început din anul 2014.

Procurorii spun că prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1706500 lei.

Bărbatul considerat lider a fost condamnat în anii 90 pentru furt, iubita lui a fost prinsă în anii 2000, după ce a falsificat documente oficiale. A treia persoană nu este cunoscută cu antecedente.

Suspecții au fost reținuți și vor fi duși în fața unui judecător cu propunere de arestare, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News