Gravida lăsată să nască pe trotuar. Primarul din Urziceni revine cu noi declarații

PNL l-a exclus pe primarul orasului Urziceni. Sursa foto: infoialomita

Primarul orașului Urziceni a avut o atitudine deplasată față de femeia nevoită să nască în fața spitalului din cauză că nu a fost acceptată la internare. Deși, a descris situația drept regretabilă, edilul s-a referit la pacienta izgonită din unitatea medicală lipsit de empatie, vorbind despre „o săracă ce nu știe de capul ei”, „de etnie romă”, „cu handicap”.

După ce inițial primarul din Urziceni a declarat că femeia era „cu handicap”, de etnie romă și care „nu știe de capul ei”, acesta și-a schimbat abordarea și a menționat că nu contează cine vine într-un spital, acesta trebuie să primească ajutor.

Primarul din Urziceni dă vina pe lipsa de medici

Eu am spus că nu contează cine vine într-un spital, că este român, neamț, armean, tătar. Prin ordin de ministru, un spital de gradul patru, așa cum este Urziceniul, nu prevede linie de gardă obstetrică-ginecologie. Asta nu scutește spitalul să nu-și facă datoria umană”, a declarat Constantin Sava.

Potrivit edilului, un spital de grad patru are obligatorie o linie de gardă de chirurgie și interne, dar în Urziceni este și o secție de pediatrie. Acesta a mai spus că nu există medic urgentist, deși se caută de ani buni. În prezent, sunt doi medici rezidenți la urgențe, care sunt în anul trei.

Medicul urgentist își face datoria așa cum știe în toate domeniile din spital, atât cât poate.

Avem doi medici urgentiști care își desfășuară activitatea la Brașov și la Floreasca, pentru că Urziceni, o comună mai mare, nu este atractivă pentru domnii doctori , deși Spitalul Municipal, prin banii pe care îi dă Consiliul Municipal, plătește benzina și transportul. Problema noastră este că nu avem medici”.

Edilul vrea să se interneze în spital pentru a vedea ce se întâmplă

Constantin Sava a continuat și a spus că femeia a intrat în spital, iar după ce medicii i-au spus că au sunat la 112 pentru Salvarea care să o ducă la Slobozia, femeia ar fi spus că merge cu mașina personală.

„Pe camera de vedere se observă cum doamna a ieșit și s-a plimbat vreo 10 minute prin fața spitalului, după care a apucat-o travaliul. Și atunci a sosit și ambulanța.

Problema mea ca cel care coordonez activitatea în spital, iar cel mai important pentru mine este să aduc bani foarte mulți și acolo avem două proiecte mari în implementare cu milioane de euro.

Și acum stau să mă gândesc, pentru ce băgăm atâția bani acolo, dacă se întâmplă ce se întâmplă. O lună de zile o să mă internez și o să stau să văd ce se întâmplă acolo”, a spus Constantin Sava, la Antena 3 CNN.

Primarul orașului Urziceni, Constantin Sava, ales pe listele PNL, nu a părut prea impresionat de situația scandaloasă de la spitalul pe care îl are în administrare. El a descris cazul în care o femeie a născut în stradă, deoarece nu a fost primită la internare, drept o situație regretabilă. Dar, totodată, a ținut să sublinieze că pacienta este „o săracă”, ce „nu știe de capul ei”, „de etnie romă”, „cu handicap”. Iar toate acestea le spunea repetând că nu „au relevanță” pentru cazul de față.

Mai mult, primarul nu s-a arătat dispus să ia măsuri împotriva conducerii spitalului, așa cum a solicitat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, confirmând că nu a fost mișcat de situația care a revoltat o țară întreagă.

Dialogul primarului cu reporterul Antena 3

Primarul PNL al orașului Urziceni, Constantin Sava a făcut o serie de comentarii, pe subiectul acesta, într-o discuție cu un reporter Antena 3.

Reporter Antena 3: Ați văzut solicitarea ministrului Rafila având în vedere cazul de la Urziceni. În primul rând cum vi se pare dvs. ce s-a întâmplat acolo?

Primar: Este o chestiune, Doamne ferește, regretabilă, că s-a întâmplat așa ceva. Rămâne să văd ce înseamnă ancheta internă făcută de oamenii domnului ministru și atunci vedem ce dispunem. Ministrul a cerut demiterea managerei... Dacă este de vină Ministerul? Aștept un rezultat al anchetei, după care cu mare drag vă spun despre ce e vorba…

Reporter: Cum ar putea fi de vină ministerul?

Primar: Nu știu, să vedem, lipsa medicilor.

Reporter: Înțeleg că Spitalul figurează că are secție de Ginecologie.

Primar: Da, fără doctori.

Reporter: Înțeleg că nu aveți medici ginecologi, dar cine era de gardă, de ce nu i-a oferit nimeni acestei femei asistență medicală, având în vedere că era în travaliu?

Primar: Din ce știu eu, până să aflu și să văd ancheta, știu că femeia are un handicap, mă rog.  Doamne ferește. Este surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că este de etnie rromă. Întrebarea mea este de ce medicii de familie, care iau bani cu lopata, nu înregistrează toți oamenii și toți bolnavii din toate localitățile țării ăsteia să vedem cum este.

Mai ales, o mamă care trebuie să nască și cu copil mic. Medicii de familie si-a întegistrat cu miile acesti oameni, iar acești oameni care nu știu carte sau surdo-mut. de ce nu merg după ei, gata, ți-a venit timpul, mergi la internare. Săraca asta dacă nu știe de capul ei... ei de aici din Bărbulești asta nu are nicio relevanță chestia asta.

Reporter: De ce dumneavoastră vorbiți despre faptul că este de o anumită etnie și are o anumită dizabilitate, ce conteză acest lucru?

Primar: Tocmai de asta spun, că nu contează că ești român, ești neamț, ești ungur. E vorba de un caz social, de un om.

Reporter: Dumneavoastră ați făcut referire la etnia ei și dizabilitatea pe care o are. Vorbim despre o femeie care a ajuns la un spital din subordinea dvs...

Primar: N-ați înțeles ce vreau să spun.

Cazul care a revoltat o țară întreagă

O tânără de 24 de ani a născut luni, dimineața, pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni, județul Ialomița. Ea nu a fost primită la internare, de cadrele medicale care erau de gardă, sub pretext că nu exista un medic de specialitate. Femeia a fost lăsată să plece, urmând să fie preluată de o ambulanță, însă a născut pe trotuar, în fața spitalului Ea a primit ajutor la naștere din partea paramedicilor din Serviciul de Ambulanță.

Imagini cu femeia care năștea au apărut, la scurtă vreme, pe rețelele de socializare, iar informația a ajuns până la ministrul Alexandru Rafila care a solicitat o anchetă.

În acest context, ministrul Sănătății a cerut demiterea conducerii spitalului din Urziceni, unitate în subordinea Primăriei. De partea cealaltă, reprezentanții unității medicale s-au justificat spunând că femeia și rudele care o însoțeau ar fi părăsit Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), fără să aștepte venirea ambulanței solicitate.