Evenimentul ZileiJustitieDosarele DNA. Statul român, obligat să-i plătească avocatei Ingrid Mocanu 500.000 de lei daune morale. Nevinovată, a stat patru luni în arest

Dosarele DNA. Statul român, obligat să-i plătească avocatei Ingrid Mocanu 500.000 de lei daune morale. Nevinovată, a stat patru luni în arest

Dosarele DNA. Statul român, obligat să-i plătească avocatei Ingrid Mocanu 500.000 de lei daune morale. Nevinovată, a stat patru luni în arest
O noua înfrângere pentru DNA și sistemul opresiv. Tribunalul București a obligat statul român să plătească avocatei Ingrid Mocanu 500.000 lei daune morale pentru lunile de arest preventiv la care a fost obligată, fără temei legal, în dosarul ANRP 2.

Ingrid Mocanu a solicitat 115.000 euro, adică câte 1.000 euro pentru fiecare zi de arest.

Nevinovată, patru luni după gratii

Dosarul în care Ingrid Mocanu a fost ținută 4 luni după gratii a fost fabricat de procurorul DNA Dănuț Volintiru și confirmat de fostul șef al Secției I, Gheorghe Popovici.

Cunoscuta avocată este una dintre numeroasele victime ale bătăii de joc la care s-a dedat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în seria de dosare ANRP.

Judecătoarea Raluca Focsa de la Tribunalul București a obligat luni, 20 decembrie 2021, statul român să-i plătească avocatei daune morale de 500.000 de lei pentru cele patru luni de arest preventiv în care a fost nevoită să stea în cauza ANRP 2, finalizată cu deja cunoscuta  achitare definitivă, pentru toți inculpații.

„Respinge excepția inadmisibilității, că neîntemeiată. Respinge excepția prescripției dreptului material la acțiune, că neîntemeiată.

Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata sumei de 1.875 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare achitate de reclamanta în dosarul nr. 3203/2/2015 al Curții de Apel București, la plata sumei de 500.000 lei, cu titlu de daune morale pentru perioada arestării preventive, precum și la plata dobânzii legale aferentă sumelor acordate, calculată de la dată introducerii cererii de chemare în judecată și până la dată plății efective.

Respinge în rest cererea, că neîntemeiată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul București. Pronunțată azi. 20.12.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței”.

Avocata Ingrid Mocanu a afirmat că i-a solicitat instanței daune morale de 115.000 de euro – câte o mie de euro pentru fiecare zi petrecută în arest preventiv, scrie luju.ro.

Rechizitoriul din dosarul ANRP 2 – purtând numărul 700/P/2014, poarta semnătura procurului DNA Dănuț Volintiru, pensionat în decembrie 2019. Confirmarea a venit din partea la fel de celebrului procuror Gheorghe Popovici, șeful de la acea vreme al Secției I DNA, plecat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea și pensionat în iulie 2021.

Atâta timp cât nu va exista răspunderea judecătorească, orice magistrat va da soluții după bunul plac, în necunoștință de cauză sau de carte,  sau influențat.

În justiția din România se face mare caz pentru desființarea SIIJ, dar nu se ia în calcul nici răspunderea judecătorească și mai mult, plângem după judecători precum Vasilică Dănileț.


Accesează: