Dosar 10 august 2018. Tribunalul București a declinat, miercuri, Curții de Apel plângerea unui protestatar rănit și gazat în timpul mitingului din 10 august, potrivit G4media. Acesta cerea redeschiderea anchetei cu privire la decidenții politici Carmen Dan și Liviu Dragnea, nu doar împotriva șefilor Jandarmeriei, cum a decis DIICOT. Carmen Dan şi Liviu Dragnea erau ministru de Interne, respectiv președinte al Camerei Deputaților la momentul respective.

Avocata Lucia Crăciuneanu: Nu se face o anchetă corectă

„Până la comunicarea motivării soluției dată de Tribunalul București, mă abțin să comentez această soluție. Însă vreau să subliniez că nu aș fi fost în situația de a comenta pe marginea plimbării între instanțe (și/sau parchete) a unui dosar pe care o parte din clasa politică îl vrea amânat la nesfârșit, dacă procurorul de caz sau procurorul șef DIICOT și-ar fi îndeplinit sarcinile cum ar fi trebuit așa încât să se facă o anchetă corectă care să-i vizeze pe toți cei responsabili de reprimarea violentă a protestelor din 10 august 2018”, precizează avocata Lucia Crăciuneanu.

Ioan Crăciuneanu şi sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, au formulat contestaţie la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August. Contestația este şi împotriva deciziei fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, de a cere redeschiderea anchetei doar cu privire la foştii şefi ai Jandarmeriei. Soluțiile de clasare au fost dispuse prin ordonanţa din 26.06.2020, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în dosarul nr. 2122/D/P/2019.

Secția Parchetelor Militare a preluat dosarul

După clasarea dosarului în vara lui 2020, sora lui Ioan Crăciuneanu, avocata Lucia Crăciuneanu, a formulat plângere la şefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta a admis parţial plângerea şi a cerut redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan. Însă Hosu nu a făcut nicio referire la Liviu Dragnea şi Carmen Dan. După reprimarea mitingului, fraţii Crăciuneanu au formulat plângere şi împotriva lor.

Plângerea penală împotriva lui Dragnea şi Carmen Dan făcută de unii protestatari a dus la preluarea dosarului de către Secția Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului General.  SPM, din cadrul Parchetului Tribunalului Militar Bucureşti, are competența de a ancheta miniștri.

Fraţii Crăciuneanu solicită redeschiderea anchetei faţă de foştii sefi ai Jandarmeriei Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit “Fantoma în alb”. Se solicită anchetarea acestora pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Carmen Dan şi Liviu Dragnea ar fi „dispus și coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenția forțelor de ordine împotriva participanților la protestul din data de 10.08.2018 desfășurat în Piața Victoriei, București, precum și de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârșească astfel de fapte”.