Evenimentul Zilei > International > Donald Trump l-a ajutat pe Vladimir Putin să prevină un val de atentate teroriste de Anul Nou
Donald Trump l-a ajutat pe Vladimir Putin să prevină un val de atentate teroriste de Anul Nou

Donald Trump l-a ajutat pe Vladimir Putin să prevină un val de atentate teroriste de Anul Nou

O convorbire telefonică între Donald Trump și Vladimir Putin, dezvăluită de ruși, scoate în evidență cooperarea anti-teroristă dintre cele două mari puteri.

Kremlinul a postat duminică un anunț privind un apel telefonic de mulțumire din partea președintelui Vladimir Putin către președintele SUA, Donald Trump, a anunțat politico.eu 

Potrivit sursei citate, Putin i-a mulțumit lui Trump pentru informații – „transmise prin canalele americane de către servicii secrete ”- care „au ajutat la zădărnicirea unor acte teroriste în Rusia.“

Fișa convorbiri a consemnat faptul că cei doi președinți au discutat și despre probleme de interes reciproc, fiind de acord să „continue cooperarea bilaterală în combaterea terorismului”.

Agenția de știri a guvernului rus Tass, citând un purtător de cuvânt al agenției de informații FSB, a anunțat că doi cetățeni ruși au încercat să pună la cale atacuri teroriste la Sankt Petersburg în timpul vacanței de Anul Nou, dar că au fost reținuți datorită informațiilor transmise de S.U.A.

Casa Albă nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la acest apel telefonic, iar reporterii care călătoresc cu președintele Trump în Florida i-au cerut mai multe informații, dar nu au primit până în prezent. Nu este prima dată când Rusia a anunațat convorbiti între cei doi președinți înaintea Casei Albe, chiar dacă declarațiile reflectă pe deplin cele spuse.

În august, Kremlinul a susținut într-o declarație că Donald Trump i-a oferit ajutor lui Putin în lupta împotriva incendiilor vaste în Siberia. Conversația telefonică a avut loc la „inițiativa părții americane”, a adăugat Kremlinul. Casa Albă a confirmat ulterior conversația celor doi lideri.