Evenimentul Zilei > Politica > Detaliul din diploma lui Vlad Voiculescu poate alerta DNA. Ce s-a descoperit
Detaliul din diploma lui Vlad Voiculescu poate alerta DNA. Ce s-a descoperit

Detaliul din diploma lui Vlad Voiculescu poate alerta DNA. Ce s-a descoperit

DNA chemat să clarifice situația școlară a lui Vlad Voiculescu și să stabilească dacă diplomele de studii prezentate de acesta și atestatele de echivalare a studiilor, eliberate de Ministerul Educației sunt reale.

DNA chemat să clarifice situația școlară a lui Vlad Voiculescu.

DNA ar trebui să clarifice situația studiilor lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Solicitarea vine din partea site-ului România Curată, care a publicat un articol în acest sens. Articolul se intitulează „Dacă DNA ar mai exista. Atestatul lui Voiculescu de la MEN e legal?” Autorul pune la îndoială existența diplomei de licență a actualului ministru și cere intervenția procurorilor. Procurorii trebuie să clarifice în ce condiții i-a fost eliberat lui Vlad Voiculescu atestatul de echivalare a studiilor, în ianuarie 2016.

„Documentul de atestare are sigla Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi a fost eliberat în ianuarie 2016 de directorul Gabriela Marilena Leţcai. Dăm citatul pe larg pentru DNA, deși e știut că procurorii de acolo au oarecari restricții în a cerceta persoanele de pe circuitul cu ochi albaștri și s-ar putea să nu se autosesizeze, ca la Ponta, care nu-și mai plătise demult cotizația”, se arată în articolul publicat.

Documentul contestat de „România Curată”

Documentul citat de „România Curată” este emis de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor. Conform acestuia se atestă că diploma de studii eliberată lui Vlad Voiculescu este echivalentă cu diploma de master. Autorii articolului sunt contrariați că atestatul cuprinde și ciclul de studii pentru licență. Aceasta chiar dacă ministrul nu a prezentat o diplomă distinctă.

„În baza O.M.E.C.Ş. nr. 5269/2015 şi a avizului de legalitate nr. 1138 acordat de către Direcţia Generală Juridic la data de 15.01.2016, se atestă că diploma de studii, eliberată de Vienna University of Economics and Business, Republica Austria, la data de 04.10. 2011, domnului Vasile-Voiculescu Vlad, se echivalează cu diplomă de master (ciclul II) în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrarea afacerilor.

Atestatul ia în calcul și licența

Prezentul atestat cuprinde şi ciclul de licenţă pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă, conferă aceleaşi drepturi cu absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior similare, acreditate, din România şi este valabil cu prezentarea diplomei menţionate mai sus în original”, se arată în materialul citat.

„Potrivit atestatului publicat, a făcut un masterat care servește și de licență, pentru care nu are diplomă, drept pentru care MEN, la care absolvenții români din străinătate așteaptă cu anii un atestat la Harvard, îi elibera cu celeritate o hîrtie bună la toate, spunînd că «Prezentul atestat cuprinde şi ciclul de licenţă pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă».”, scrie România Curată.