Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu îl pune la punct de Vlad Voiculescu. Scandal pe banii pentru Sănătate
Florin Cîțu îl pune la punct de Vlad Voiculescu. Scandal pe banii pentru Sănătate

Florin Cîțu îl pune la punct de Vlad Voiculescu. Scandal pe banii pentru Sănătate

Premierul Florin Cîțu îl pune la punct pe ministrul Vlad Voiculescu, după apariția în spațiul public a informațiilor conform cărora bugetul Sănătății ar fi mai mic anul acesta.

Premierul Florin Cîțu îl pune la punct pe Vlad Voiculescu.

Bugetul Ministerului Sănătății este motiv de noi dispute între premierul Florin Cîțu și ministrul Vlad Voiculescu. Informațiile apărute în spațiul public, conform cărora bugetul MS ar fi mai mic decât anul trecut l-au iritat pe Cîțu. Între acestea s-a vehiculat că ministrul Vlad Voiculescu ar fi amenințat că nu va vota proiectul de buget pe 2021

Premierul a ținut să dea o replică în conferința de presă pe care a susținut-o, arătând că aceste informații sunt neadevărate. Deși nu l-a nominalizat direct pe Vlad Voiculescu, drept autor al acestor informații, premierul a fost destul de tăios. El a lăsat să se înțeleagă că ministrul este în spatele informațiilor apărute în spațiul public.

„Nu știu cum a ieșit în spațiul public că sunt mai puțini bani la Sănătate. În bugetul pe 2021, la capitolul Sănătate avem alocați 11,4 miliarde de lei. Execuția de anul trecut a implicat 7,2 miliarde de lei, deci anul acesta avem cu 2 miliarde în plus, fără a adăuga și cheltuielile prevăzute pentru pandemie. Nu poți ieși în spațiul public și să spui că sunt bani mai puțini bani pentru Sănătate”, a spus premierul Florin Cîțu în conferința de presă.

Florin Cîțu îl pune la punct pe Vlad Voiculescu

Premierul a precizat că în fiecare an au fost discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății, care au venit cu estimări mai mari. De fiecare dată, a subliniat Cîțu, o parte din bani au fost returnați pentru că nu au fost cheltuiți.

„Am fost și anul trecut în guvern și am avut aceste negocieri cu fiecare ministru al sănătății. De fiecare  dată estimările venite de la funcționarii din Ministerul Sănătății au fost mult mai mari. (…) Nu vreau să mai păţim ce am păţit anul trecut. Nu vreau să alocăm resurse, le împrumutăm, plătim dobândă, ca apoi să-i dau înapoi la finalul anului”, a precizat Cîțu.

El a precizat că bugetul Sănătății poate susține finanțarea campaniei de vaccinare, a centrelor de vaccinare și a vaccinurilor.

„Dacă apar cheltuieli suplimentare pe timpul anului, neprevăzute, există o rezervă în fondul de rezervă al Guvernului. Din aceasta putem să facem astfel de plăți. Dar, așa cum arată bugetul astăzi, reprezintă exact necesarul. Estimări, v-am spus, când au venit discuțiile la începutul anului, pe buget, ministerele au venit cu cereri de 49 de miliarde de lei. Ridicol, ridicol, într-un an de reformă”, a mai spus Cîțu.

Informațiile despre Bugetul Sănătății

Odată cu informațiilor despre bugetul aferent anului 2021, au apărut și o serie de speculații despre alocările pentru Sănătate.  Conform datelor vehiculate în spațiul public, Ministerul Sănătăţii ar urma să primească fonduri mai reduse în 2021, comparativ cu 2020.

Conform datelor apărute, anul acesta, Ministerul Sănătății ar avea un buget de 17 miliarde. Din această sumă, 6 miliarde merg la Casa de Sănătate pentru echilibrare. În 2020, din întregul buget, spre Casa de Sănătate au mers 9 miliarde.

În aceste condiții, ministrul Vlad Voiculescu, s-ar fi declarat nemulțumit de banii primiți de ministerul său, prin noua lege a bugetului. El ar fi amenințat că nu va vota noul buget de stat din această cauză.