Evenimentul Zilei > International > Divizia câinilor roboți, arsenalul secret al Air Force. Capacitățile uimitoare ale câinilor cu creier reptilian. VIDEO
Divizia câinilor roboți, arsenalul secret al Air Force. Capacitățile uimitoare ale câinilor cu creier reptilian. VIDEO

Divizia câinilor roboți, arsenalul secret al Air Force. Capacitățile uimitoare ale câinilor cu creier reptilian. VIDEO

Armata americană mai face un pas în avangarda strategiilor militare. A lansat câinii roboți semi-autonomi de patrulare, cu o gamă vastă de operațiuni, care vor asista Air Force.

Bazele militare ale Forţelor Aeriene ale SUA vor fi păzite de câini-roboţi semi-autonomi sau Q-UGV (Ghost Robotics) care vor începe primele lor misiuni autonome de patrulare în ianuarie 2021. Un astfel de robot, denumit oficial „vehicul terestru cvadruped semi-autonom”, a fost testat oficial în luna noiembrie la o bază aeriană din Florida.

Escadronul 325 al Forţelor de Securitate ale Bazei aeriene Tyndal din Florida a fost desemnat prima unitate din istoria armatei SUA care va adopta şi va „operaţionaliza” câini-roboţi pentru diverse misiuni de luptă. Deși ideea unor patrule formate din câini-roboți care să asiste Air Force a părut mult timp un film SF, designul modular și abilitățile de ultimă generație ale acestora sunt o realitate.

 

„Roboţii vor fi folosiţi pentru a patrula de-a lungul unui traseu predeterminat, timp în care vor fi monitorizaţi îndeaproape de către un militar”, a declarat Jordan Criss, comandantului escadronului de securitate. Potrivit oficialului, câinii vor prelucra mari cantități de date în locațiile strategice de la baza Tyndall, facilitând flexibilitatea ariei de mișcare a personalului uman. Ei vor patrula în zone mai puțin accesibile militarilor și vehiculelor, care sunt des întâlnite în regiunea de coastă Tyndall, umedă și cu multe mlaștini, din largul Golfului Mexic, statul Florida, o zonă propice uraganelor.

Zona a fost devastată în 2013 de uraganul Michael, care a provocat distrugeri de milioane de dolari bazei militare. Baza a fost aleasă strategic de Departamentul Apărării, astfel încât roboții să poată monitoriza mediile predispuse dezastrelor naturale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE