Zvonul a câştigat teren pe 21 iulie când postul de radio rus Govorit Moskva l-a citat pe Aslan Rubaev, expert politic eurasiatic, declarând că a aflat despre moartea preşedintelui din anumite surse din capitala Turkmenistanului, Aşhabad. Guvernul turkmen a respins zvonul ca pe o „minciună absolută” şi a declarat că liderul ţării se afla în vacanţă.

Un videoclip chipurile despre vacanţă îl arată pe Berdîmuhamedov călărind, antrenând trupe, cântând la pian şi conducând un jeep prin deşert către un crater de gaze care ard continuu în centrul Turkmenistanului. Craterul Darvaza este cunoscut ca „Porţile Iadului”.

Apelurile repetate la un număr de telefon ce apare pe website-ul prezidenţial turkmen au rămas marţi fără răspuns, scrie Agerpres.

Zvonurile apărute luna trecută despre moartea preşedintelui fostei republici sovietice Turkmenistan persistă, chiar înaintea unui forum economic major.

Dovada definitivă ar trebui să vină în următoarele zile în timp ce republica central-asiatică de la Marea Caspică găzduieşte un forum economic regional major, iniţiat de preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov.

El are în program o întâlnire cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev la Forumul Economic al Mării Caspice în oraşul port Turkmenbaşî, potrivit unui comunicat al părţii ruse. Forumul durează până luni.

„Forumul Mării Caspice începe mâine şi acesta este ”copilul” lui, aşa că vom şti sigur mâine”, a declarat marţi Chris Weafer, ”senior partner” la firma de investiţii Macro-Advisory, centrată pe Eurasia.

 

Te-ar putea interesa și: