Evenimentul Zilei > International > Dispare certificatul verde! Se elimină toate restricțiile. Undă de șoc în Europa
Dispare certificatul verde! Se elimină toate restricțiile. Undă de șoc în Europa

Dispare certificatul verde! Se elimină toate restricțiile. Undă de șoc în Europa

După anunțul făcut de Marea Britanie că va renunța la restricții, cu excepția purtării măștilor în spații închise, Danemarca a anunțat, de asemenea, că ridică toate restricțiile legate de COVID-19 de la 1 februarie. De subliniat că în această țară numărul de infecții a crescut la 46.000 de cazuri noi de COVID-19 numai miercuri.

Anunțul vine chiar în momentul în care o nouă subvariantă a variantei Omicron, BA.2, își câștigă locul în Danemarca și crește numărul de infecții, cu 46.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate miercuri. Şi totuși autoritățile vor renunța la ultimele restricții începând cu 1 februarie.

„În seara asta putem găsi din nou zâmbetul. Avem vești incredibil de bune, acum putem elimina ultimele restricții de coronavirus din Danemarca”, a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen într-o conferință de presă, în urma recomandărilor Comisiei pentru Epidemie și cu sprijinul tuturor principalelor partide politice.

„În ultimele săptămâni s-au înregistrat rate de infectare foarte mari, de fapt cele mai mari din întreaga pandemie”

„Prin urmare, poate părea ciudat și paradoxal că acum suntem gata să renunțăm la restricții”, a  spus Mette Frederiksen.

Ministrul Sănătății, Magnus Heunicke: „Situația din Danemarca este că avem această decuplare între infecții și pacienții de terapie intensivă și se datorează în principal devotamentului mare al danezilor față de vaccinare. Acesta este motivul pentru care acest lucru este sigur și corect de făcut acum”.

Aproximativ 82% din populația Danemarcei este complet vaccinată cu cel puțin două doze, dintre care 50% au primit și doza booster, potrivit Autorității daneze pentru sănătate și medicamente, relatează Politico.

Catalonia renunță la pașaportul Covid

Regiunea de nord-est a Spaniei Catalonia renunță la cerințele unui pașaport Covid pentru a intra în restaurante, baruri și săli de sport, după ce experții au considerat că este ineficientă oprirea creșterii cazurilor Omicron.

Varianta Omicron care a crescut ratele de infecție va „infecta o mare parte a populației indiferent dacă este sau nu vaccinată sau a avut deja boala”, a declarat un comitet de experți guvernului regional.

Cerința de a prezenta un pașaport Covid, care era în vigoare de la sfârșitul lunii noiembrie, va fi anulată de vineri în această regiune de 7,7 milioane de locuitori, cea mai recentă dintr-un șir de măsuri de reducere a restricțiilor.

Marți, guvernul regional a anunțat încetarea restricțiilor în baruri și restaurante și limitarea adunărilor de 10 persoane, spunând că cele mai proaste previziuni pentru internările în spital nu au fost reale, scire barrons.com.

În Marea Britanie certificatul de vaccinare va fi desființat

Presa britanică a anunţat că se va renunța inclusiv la indicația de a lucra de acasă, purtarea măștilor în spații închise fiind singura cerință care va mai rămâne. Asta, în condițiile în care măștile de exterior nu au fost niciodată impuse în Marea Britanie, în nicio etapă a pandemiei.

Boris Johnson a anunţat că rămâne totuși în vigoare o măsură: cea a auto-izolării în caz că o persoană este testată pozitiv Covid-19. Chiar și așa, Boris johnson spune că „în curând, va exista un moment” în care recomandările privind auto-izolare vor fi și ele eliminate.