Panică la Wuhan! Este vorba de o nouă tulpină. Natura NeoCoV „rămâne enigmatică”

Panică la Wuhan! Este vorba de o nouă tulpină. Natura NeoCoV „rămâne enigmatică”Sursa: Pixabay

Oamenii de știință chinezi au avertizat despre „o potențială amenințare la adresa siguranței biologice” prezentată de o nouă tulpină de coronavirus, care, supusă unei mutații, poate fi transmisă de la animale la oameni și nu poate fi „neutralizată” de anticorpii care vizează Covid.

Cercetătorii, dintre care majoritatea provin de la Universitatea Wuhan, au descoperit în mod neașteptat o tulpină NeoCoV.

NeoCoV a fost detectat la liliecii din Africa de Sud și, până în prezent, circulă în această populație. Îngrijorarea oamenilor de știință este generată de faptul că această tulpină are un potențial latent de a suferi mutații și, ca urmare, de a dobândi capacitatea de a pătrunde nu numai în celulele animale, ci și în cele umane.

Studiul publicat pe portalul bioRxiv, spune că infecția cu o tulpină, care vizează acum liliecii, „ nu poate fi neutralizată încrucișat de anticorpi care vizează SARS-CoV-2 sau MERS-CoV. ”

Natura NeoCoV „rămâne enigmatică”

NeoCoV este o rudă apropiată a coronavirusului MERS-CoV, agentul cauzal al sindromului respirator din Orientul Mijlociu, care a avut un focar în anii 2010.

„În acest studiu, am descoperit în mod neașteptat că NeoCoV și ruda sa apropiată PDF-2180-CoV pot folosi în mod eficient unele tipuri de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ACE2, receptorul prin care unele coronavirusuri intră în organism - RBC) de liliac și, din păcate, ACE2 umană pentru a intra în organism”, au aununţat cercetătorii.

Alte studii recente, realizate tot de oamenii de știință chinezi, au arătat că „ progenitorul” variantei Omicron, care a provocat un nou val de infecții în întreaga lume și este acum dominant în multe țări, a sărit de la om la șoareci.

Cercetătorii de la Wuhan spun că NeoCov poate fi extrem de periculos pentru oameni

Coronavirusul SARS-CoV-2, care a provocat pandemia COVID-19, utilizează, de asemenea, ACE-2 pentru a pătrunde în organism.

Oamenii de știință chinezi notează că studiul lor descrie primele cazuri de utilizare a ACE2 de către rudele coronavirusului MERS-CoV. Acest lucru dezvăluie o potențială amenințare la adresa biosecurității.

Cercetătorii au declarat, de asemenea, că trebuie monitorizat îndeaproape comportamentul acestei noi tulpini. În același timp, ei au subliniat că natura NeoCoV nu este încă bine înțeleasă.

Ne puteți urmări și pe Google News