Liniștea dinaintea furtunii! Populația Europei, în pericol. Cât va ține imunitatea globală

Liniștea dinaintea furtunii! Populația Europei, în pericol. Cât va ține imunitatea globală Sursă: Arhivă EVZ

Organizația Mondială a Sănătății a sugerat că  Europa va experimenta o perioadă „liniștită” de COVID-19  înainte ca virusul să revină spre sfârșitul anului.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că varianta extrem de infecțioasă Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie, înainte de a se diminua pentru ceva timp datorită imunității globale și vaccinărilor sporite, printre altele.

Cazurile cu varianta Omicron sunt răspândite în mai multe țări europene, iar agenția de sănătate a UE, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) spune că nivelul general de risc pentru sănătatea publică este „foarte ridicat”. ECDC a declarat că se așteaptă să apară mai multe cazuri în săptămânile următoare, cauzate de varianta Omicron, și a avertizat cu privire la deficitul crescut de lucrători în rândul sănătății și alți lucrători esențiali și despre potențialele dificultăți cu capacități de testare și de urmărire a contactelor în multe state membre ale UE.

Cât va ține imunitatea globală

Cu toate acestea, odată ce numărul cazurilor din Europa scade, „va exista pentru câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate din cauza infecției și, de asemenea, scade sezonalitatea”, a spus Kluge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentariile lui Kluge vin după ce consilierul medical șef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, a spus duminică că este „încrezător pe cât poți fi” că majoritatea statelor vor atinge un vârf al infecțiilor cu Omicron la mijlocul lunii februarie.

„Dacă te uiți la tiparele pe care le-am văzut în Africa de Sud, în Marea Britanie și în Israel și în nord-est și New England și statele din partea de sus a Midwest, acestea au atins apogeul și încep să scadă destul de brusc”, a declarat Fauci

Fauci: Să nu existe un „exces de încredere” atunci când vine vorba de virus și de efectele sale potențiale

El a menționat, de asemenea, că acele zone ale țării care nu au fost complet vaccinate împotriva COVID-19 sau nu au primit injecții de rapel pot vedea în continuare „puțin mai multă durere și suferință cu spitalizările”.

Kluge: Este prea devreme pentru a spune despre virus că va deveni mai puțin sever și endemic. Menționând că noi variante ar putea apărea în continuare: „Se vorbește mult despre endemism, dar endemismul înseamnă... că este posibil să prezicem ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, așa că trebuie să fim foarte atenți”, a spus Kluge.

Comentariile OMS apar pe măsură ce un număr tot mai mare de țări europene și-au anulat restricțiile privind COVID-19, invocând scăderea spitalizărilor și date care sugerează că cazurile de Omicron au atins vârful.

Fără dovada vaccinării şi fără mască în mai multe ţări

Începând cu 27 ianuarie, oamenii din Regatul Unit nu mai trebuie să poarte măști în public sau să prezinte dovezi că au fost vaccinați pentru a intra în unele locații, a anunțat premierul Boris Johnson. De asemenea, persoanele complet vaccinate care sosesc în Marea Britanie nu se vor mai confrunta cu cerințe de testare începând cu 11 februarie.

Şi Irlanda a anunţat, de asemenea, ridicarea restricțiilor şi anularea certificatului Covid.

Premierul francez Jean Castex a declarat joi că țara va începe să anuleze restricțiile în câteva săptămâni, indicând o îmbunătățire a numărului de cazuri de COVID-19 și a spitalizărilor din țară.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a declarat că dorește ca Uniunea Europeană să ia în considerare abordarea COVID-19 în același mod în care abordează gripa: „Situația nu este cea cu care ne-am confruntat acum un an”, a spus Sánchez într-un  interviu pentru Cadena SER din Spania, scrie zerohedge.