Anthony Fauci aruncă bomba la Forumul de la Davos. Vine sfârșitul pentru omenire

Anthony Fauci aruncă bomba la Forumul de la Davos. Vine sfârșitul pentru omenire Sursa: arhiva EVZ

Şeful epidemiolog al administrației Biden, dr. Anthony Fauci, a declarat la Davos că Omicron ar putea marca sfârșitul fazei de pandemie a Covid-19.

Dr. Anthony Fauci a declarat că pandemia de coronavirus o să piardă din încărcătura letală şi din capacitatea de a genera cazuri grave în perioada următoare.

Un coronavirus endemic, care să paralizeze societatea, nu mai este posibil. Doar în cazul apariţiei de noi variante care să eludeze imunitatea tulpinilor anterioare, a spus doctorul Fauci la dezbaterea online desfășurată la Forumul de la Davos.

Fauci, director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, a respins posibilitatea ca infecţia COVID-19 să fie total eradicată, pentru că de-a lungul istoriei infecțiilor s-a întâmplat o singură dată: variola.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fauci :Omicron ar putea marca sfârșitul fazei de pandemie a Covid-19

Este încă prea devreme pentru a prezice dacă răspândirea rapidă a lui Omicron va ajuta la împingerea coronavirusului de la faza de pandemie la o fază endemică mai gestionabilă, dar „sper că acesta este momentul”, a spus Dr. Anthony Fauci.

O boală care este endemică are o prezență constantă într-o populație, dar nu afectează un număr alarmant de mare de oameni și nu perturbă societatea, așa cum se vede de obicei într-o pandemie. Deoarece Omicron este foarte transmisibil, şi mai puțin probabil să provoace o boală la fel de gravă ca unele variante anterioare. Ar putea marca o tranziție de la acest capitol pandemic de Covid-19 la o fază endemică, a declarat Fauci pentru Agenda Davos, un eveniment virtual organizat săptămâna aceasta de Forumul Economic Mondial.

„Am fost norocoși”, a spus Fauci la Davos

Dar asta nu înseamnă că lupta împotriva Covid-19 s-a încheiat -- mai ales că spitalele copleșite întârzie operațiile pacienţilor care sunt în aşteptare și școlile trec la orele online.  Cel puțin 156.676 de pacienți cu Covid-19 din SUA au fost internați luni, potrivit datelor Departamentului de Sănătate și Servicii Umane.

Și o medie de 1.695 de americani au murit de Covid-19 în fiecare zi în ultima săptămână, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Şi şcolile se confruntă cu creșterea Omicron. Pe măsură ce cazurile și spitalizările au provocat lipsa de personal în întreaga țară, unele districte școlare -- de la Paterson, New Jersey, până la Mobile, Alabama -- au trecut la cursurile online în această săptămână, anunţă CNN.