Evenimentul ZileiActualitateDublă pandemie în Europa. Virusul care amenință tot continentul. Ce este twindemic

Dublă pandemie în Europa. Virusul care amenință tot continentul. Ce este twindemic

Dublă pandemie în Europa. Virusul care amenință tot continentul. Ce este twindemic
Gripa a revenit în Europa într-un ritm mai rapid decât se aștepta în această iarnă, după ce aproape a dispărut anul trecut, stârnind îngrijorări cu privire la o „pandemie dublă” prelungită cu COVID-19, pe fondul îndoielilor cu privire la eficacitatea vaccinurilor antigripale.

O actualizare despre situația din Europa relatează faptul că bătrânul continent se confruntă cu o amenințarea unei „twindemice”, deoarece gripa crește cu rate mai mari decât cele așteptate în timpul iernii.

Dar un al doilea virus este chiar după colț – gripa sezonieră și potențiala suprapunere a celor două au fost numite „Twindemic”

Ce este „twindemic” și cum ar trebui să vă pregătiți?

Sezonul anual de gripă a început deja și se poate extinde până în aprilie sau mai. Indiferent dacă pandemia de COVID-19 rămâne într-un val prelungit, oficialii din domeniul Sănătății avertizează cu privire al doilea risc, la fel de îngrijorător, gripă sezonieră care poate face pacienții mai susceptibili la efectele bolii COVID-19.

Din acest motiv, experții în sănătate sunt îngrijorați că Europa va fi nevoită să se confrunte anul acesta cu o „dublă pandemie”, după ce anul trecut, datorită restricțiilor din cauza COVID-19, am scăpat de acest lucru. Virusul a revenit acum și ar putea pune probleme sistemelor de sănătate din țările europene.

De ce dispărut gripa sezonieră iarna trecută

Carantinările, măștile și distanțarea socială, care au devenit norma în Europa în timpul pandemiei de COVID-19, au eliminat gripa iarna trecută, îndepărtând temporar virusul care ucide aproximativ 650.000 de oameni pe an la nivel global, potrivit cifrelor Uniunii Europene.

Dar acest lucru s-a schimbat acum, deoarece țările adoptă măsuri mai puțin stricte pentru a lupta împotriva COVID-19 din cauza răspândirii vaccinării în lume.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a raportat luna aceasta că, de la jumătatea lunii decembrie, virusurile gripale s-au răspândit în Europa într-un ritm mai mare decât se aștepta. În decembrie, numărul cazurilor de gripă în unitățile europene de terapie intensivă (ICU) a crescut constant la 43 în ultima săptămână a anului, potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății.

Este mult sub nivelul pre-pandemie – cazurile săptămânale de gripă în unitățile de terapie intensivă au atins un vârf la peste 400 în același moment în 2018, de exemplu.

Sezonul de gripă ar putea fi neobişnuit de lung

Revenirea virusului ar putea fi începutul unui sezon de gripă neobișnuit de lung, care s-ar putea extinde până în vară, a declarat pentru Reuters expertul șef al CDC, Pacey Bentinen. „Dacă începem să ridicăm toate măsurile, marea mea preocupare cu privire la gripă este că, având în vedere că am trecut printr-o perioadă lungă de lipsă de circulație în rândurile populației europene, ne vom îndepărta de tiparele sezoniere normale”, a spus el.

El a spus că scoaterea măsurilor restrictive în primăvară ar putea prelungi răspândirea gripei dincolo de sfârșitul natural al sezonului european din mai.

O „dublă pandemie” ar putea pune o presiune excesivă asupra sistemelor de sănătate deja supraîncărcate

În Franța de exemplu, trei regiuni – inclusiv regiunea Paris – se confruntă cu o epidemie de gripă, potrivit datelor publicate de ministerul francez al Sănătății săptămâna trecută. Alții sunt într-o fază pre-epidemică.

Franța a înregistrat până acum 72 de cazuri severe de gripă în acest sezon, cu șase decese. Bentenen a spus că este prea devreme pentru a face o evaluare definitivă a vaccinurilor gripale, deoarece sunt necesari mai mulți pacienți pentru analize realiste. Dar testele de laborator arată că vaccinurile disponibile anul acesta „nu vor fi optime” împotriva H3, scrie Capital.


Accesează: