Anunț de ultimă oră despre doza a treia de la Pfizer! Cine ar trebui să se vaccineze la patru luni

Anunț de ultimă oră despre doza a treia de la Pfizer! Cine ar trebui să se vaccineze la patru luni Sursa: arhiva EVZ

Virusologul Costel Atanasiu de la The Wistar Institute din Philadelphia, SUA, recomandă o doză de vaccin la fiecare 4 luni pentru persoanele care au boli ce le afectează sistemul imunitar.

OMS Europa prognozează că peste jumătate dintre europeni ar putea contracta varianta Omicron în două luni. De asemenea, OMS Europa spune că lupta împotriva Covid cu dozele booster actuale nu este o strategie viabilă. Statele ar trebui să se gândească la o administrare a unor doze „booster” la o perioadă lungă de timp şi să le administreze la începutul iernii, la fel ca pe vaccinul antigripal.

Căror categorii de persoane este recomandată doza 3 a vaccinului anti-COVID

Cercetător român de la Institutul de virologie The Wistar Institute din Philadelphia, SUA, arată că doza 3 a vaccinului anti-COVID este recomandată tuturor persoanelor care au probleme cu sistemul imunitar din cauza unor boli.

Deşi experţii spun că vaccinurile anti-Covid existente în acest moment pe piață produc un fenomen extrem de periculos pentru organism, alţii îl recomandă cu încredere. ”Răspunsul corect al organismului, care se face prin imunitatea celulară, este anihilat și înlocuit cu un răspuns imun bazat pe anticorpi, care ține doar șase luni, creând astfel, dependența de vaccin”, a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele cu probleme medicale ar trebui să se imunizeze periodic

Virusologul Costel Atanasiu: ”Booster și doza 3 pentru COVID nu înseamnă același lucru. Boosterul se folosește pentru persoanele sănătoase care au făcut în prealabil două doze. Doză 3 este pentru persoanele imunocompromise (inclusiv pentru cei cu cancer care sunt sub tratament).

Boosterul este în general o jumătate de doză, pe când doza 3 este făcută cu doză întreagă... Dacă vă aduceți aminte, la început boosterul nu a fost aprobat pentru toată lumea. Cei imunocompromiși au primit însă imediat aprobarea pentru doza 3”, a scris virusologul pe Facebook.

”Persoanele imunocompromise au un sistem imunitar foarte slab, motiv pentru care celulele B și T specifice generate sunt foarte puține. Ei ar trebui practic să facă un vaccin la fiecare 3-4 luni că să fie în siguranță”, a mai scris cercetătorul Costel Atanasiu pe contul său.

EMA: Vaccinarea repetată anti-Covid nu este o strategie „durabilă”

Pe de altă parte experții de la EMA îşi exprimă totodată îndoiala cu privire la administrarea unei a patra doze de vaccin anti-Covid populaţiei europene şi apreciază că vaccinarea repetată anti-Covid nu este o strategie „durabilă”.

„Dacă avem o strategie în care să administrăm (doze) «booster» la patru luni, vom ajunge să avem probleme cu reacţia imunitară. Iar în al doilea rând, există, bineînţeles, riscul săturării populaţiei de administrarea continuă a unor doze booster”, avertizează Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare la EMA.