Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă

Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă

Oficialul OMS, Maria Van Kerkhove, a avertizat cu privire la teoriile conform cărora virusul va continua să se transforme în tulpini mai ușoare care îi îmbolnăvesc pe oameni mai puțin decât variantele anterioare.

Următoarea variantă de Covid-19 care va atrage atenția lumii va fi mai contagioasă decât Omicron, dar adevărata întrebare la care oamenii de știință trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală, au declarat marți oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 21 de milioane de cazuri de Covid au fost raportate la OMS în ultima săptămână, stabilind un nou record global pentru cazurile săptămânale din varianta Omicron care se răspândește rapid, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid-19.

OMS nu ştie deocamdată nimic despre viitoarele tulpini

În timp ce omicronul pare a fi mai puțin virulent decât tulpinile anterioare ale virusului, volumul mare de cazuri zdrobește sistemele spitalicești din întreaga lume. „Următoarea variantă de îngrijorare va fi mai potrivită și ceea ce înțelegem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depășească ceea ce circulă în prezent”, a spus Van Kerkhove. „Marea întrebare este dacă variantele viitoare vor fi sau nu mai mult sau mai puțin severe”.

Ea a avertizat împotriva acceptării teoriilor conform cărora virusul va continua să se transforme în tulpini mai ușoare, care îi fac pe oameni mai puțin bolnavi decât variantele anterioare.

Vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente

„Nu există nicio garanție în acest sens. Sperăm că așa este, dar nu există nicio garanție în acest sens și nu putem miza pe asta”, a spus ea, menționând că oamenii ar trebui să respecte măsurile de siguranță publică între timp. Mai mult decât atât, următoarea iterație a Covidului poate evita și mai mult protecția vaccinurilor, făcând vaccinurile existente și mai puțin eficiente.

Pfizer și BioNTech au început marți să testeze un vaccin Covid care vizează în mod specific varianta Omicron, pe măsură ce crește îngrijorarea că vaccinurile actuale nu rezistă împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare cauzate de tulpina descoperită cu puțin peste două luni în urmă.

În timp ce omicronul pare să fi atins vârful în unele țări, câștigă teren în altele, au spus oficialii OMS. „Nu va trebui să purtați o mască pentru totdeauna și nu va trebui să vă distanțați fizic, dar pentru moment, trebuie să continuăm să facem asta”, a spus Van Kerkhove.

Problema, a spus el, este că Covid-ul este imprevizibil

Virusul va continua să evolueze înainte să se stabilească într-un tipar, a spus dr. Mike Ryan, directorul programelor de urgență al OMS. El a spus că, sperăm, se va instala într-un nivel scăzut de transmitere, cu potențiale epidemii ocazionale. Ar putea deveni sezonier sau poate afecta doar grupurile vulnerabile, a spus el.

„Virusul s-a dovedit că ne oferă niște surprize urâte”, a spus Ryan. Oficialii mondiali din domeniul sănătății trebuie să urmărească în continuare Covid-ul pe măsură ce evoluează, a spus el, și să fie pregătiți „dacă există o surpriză urâtă că putem măcar să punem din nou măsuri care să împiedice această nouă variantă să facă mai multe daune”, relatează cnbc.