Evenimentul Zilei > Actualitate > Șeful OMS Europa intervine în scandalul vaccinării obligatorii. Asta dă peste cap planurile tuturor statelor
Șeful OMS Europa intervine în scandalul vaccinării obligatorii. Asta dă peste cap planurile tuturor statelor

Șeful OMS Europa intervine în scandalul vaccinării obligatorii. Asta dă peste cap planurile tuturor statelor

Directorul regional, Hans Kluge, a spus că vaccinurile obligatorii ar trebui să fie „o ultimă soluție și aplicabilă numai atunci când toate celelalte opțiuni fezabile pentru a îmbunătăți absorbția vaccinării au fost epuizate”.

Mai multe țări europene dezbat dacă trebuie să facă vaccinurile COVID-19 obligatorii, deoarece cancelarul austriei spune că adulții nevaccinați vor rămâne în izolare chiar și după ce țara va ridica măsurile mai ample împotriva coronavirusului pentru publicul larg.

Vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 trebuie să fie o soluţie de ultimă instanţă, a declarat marţi şeful pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care tot mai multe ţări din Europa, între care şi Germania, discută dacă să ia o astfel de măsură, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va face vaccinarea obligatorie din februarie, provocând ample proteste de stradă.

Obligativitatea vaccinării este doar o soluţie de ultimă instanţă şi aplicabilă doar după ce au fost epuizate toate opţiunile pentru îmbunătăţirea vaccinării”, a declarat reporterilor directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Deşi varianta Delta dispare treptat, OMS insistă pe tema vaccinării

El a spus că eficacitatea obligativităţii este specifică contextului, adăugând că trebuie luate în considerare încrederea populaţiei şi încrederea în autorităţi. Ce este acceptabil într-o societate şi o comunitate ar putea să fie eficient şi acceptabil în alta”, a mai subliniat Kluge.

ONU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea cazurilor cu varianta Omicron recent descoperită a virusului, dar a subliniat că lupta ar trebui să se concentreze în continuare pe varianta Delta dominantă în prezent.

„Problema acum este Delta și dacă reușim împotriva Deltei astăzi, va fi o victorie în fața Omicron mâine, înainte ca în cea din urmă să crească”, a spus Kluge.

Mai multe țări au făcut deja obligatorii vaccinările COVID, inclusiv Indonezia, Micronezia și Turkmenistan

Săptămâna trecută, șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus că țările UE ar trebui să ia în considerare vaccinarea obligatorie pentru a combate varianta Omicron, deşi s-a dovedit că trece de imunitatea dată de serurile actuale.

Ea a spus că este „de înțeles și potrivit” ca membrii UE să discute despre vaccinările obligatorii. „Cum putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în cadrul Uniunii Europene? Acest lucru necesită discuții”, a spus ea. „Acest lucru necesită o abordare comună, dar este o discuție care cred că trebuie condusă”, relatează news.sky.com.