Evenimentul Zilei > Justitie > Director în Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru luare de mită. Ce probe are DNA
Director în Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru luare de mită. Ce probe are DNA

Director în Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru luare de mită. Ce probe are DNA

Un director din cadrul Ministerului Trasporturilor este trimis în judecată de DNA pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Acesta este acuzat că a vândut mai multe nave la prețuri supraevaluate.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța – au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Neacșa Petre, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

Inculpatul a achiziționat 4 nave la prețuri supraevaluate

„În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.

Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.