Dare de mită la votarea moțiunii de cenzură: Deputatul, trimis în judecată de DNA. A promis locuri călduțe în instituțiile statului
- Sabina Popescu
- 22 decembrie 2021, 17:07
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat miercuri, 22 decembrie, trimiterea în judecată a unui tânăr parlamentar liberal acuzat de dare de mită în cazul votării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu. În același dosar mai este trimis în judecată și Nicolae Bitea, director general al Societății de Transport Public Timișoara, în sarcina căruia s-a reținut, de asemenea, comiterea infracțiunii de dare de mită.
Deputatul PNL Cosmin Șandru, unul dintre cei mai tineri parlamentari români, este trimis în judecată de DNA pentru dare de mită la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Liberalul în vârstă de 32 de ani este președinte PNL Timiș din anul 2017 și vicepreședinte la nivel național. Este membru al organizației județene pe care o conduce în prezent încă din anul 2007.
Deputatul PNL Cosmin Șandru, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită la votarea moțiunii de cenzură
Procurorii DNA au început cercetările cu privire la infracțiunea de dare de mită în cazul președintelui PNL Timiș și a directorului general al Societății de Transport Public Timișoara, Nicolae Bitea, pe data de 14 octombrie.
Miercuri, 22 decembrie, DNA a anunțat trimiterea în judecată a celor doi pentru faptele amintite. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe data de 1 octombrie, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, cei doi bărbați ar fi promis unui deputat numirea apropiaților acestuia în anumite poziții înalte în instituții publice.
Locuri călduțe în instituții publice pentru apropiații unui deputat, în schimbul absenței în Parlament
„Inculpații Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați ai acestuia din urmă în posturi de conducere a unor instituții publice, după ce ar fi fost înscriși formal ca membri de partid.
Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DNA.