Evenimentul Zilei > Justitie > Alertă la APIA! DNA a reținut un director general adjunct mituit cu 1.000 de euro
Alertă la APIA! DNA a reținut un director general adjunct mituit cu 1.000 de euro

Alertă la APIA! DNA a reținut un director general adjunct mituit cu 1.000 de euro

Procurorii din cadrul DNA Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Bogdan Dumitrașcu, director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). El este acuzat de luare de mită.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpatului DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU, director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: la data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului.

Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare. În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

foto: facebook.com/dumitrascu.bogdan.355

Inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 22 decembrie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul DNA.

Conform agrointel.ro, conducerea APIA – Structura centrală a decis să îl demită pe Bogdan Dumitrașcu după anunțul procurorilor anticorupție. Dumitraşcu și-a început mandatul de director general adjunct al APIA în septembrie 2020.  Jurnaliștii de la libertatea.ro au aflat că el a terminat o facultate privată, a fost asistent de consul și apoi administrator al unei firme care a avut doar un bilanț depus și rulaj zero.

În 2010, el a devenit director coordonator și la puțin timp după aceea a fost numit director executiv adjunct la APIA Călărași. În 2014, DNA un dosar în care un om de afaceri aflat în conflict cu APIA îi aducea mai multe acuzații lui Dumitrașcu.