Diplomatul rus expulzat din România ar fi încercat să racoleze înalți oficiali. Pentru ce serviciu secret lucra

Diplomatul rus expulzat din România ar fi încercat să racoleze înalți oficiali. Pentru ce serviciu secret lucra

Alexei Grishaev ar fi desfășurat activități de spionaj pe teritoriul țării noastre și a încercat să afle secrete din partea unor reprezentanți români.

Mare scandal diplomatic între România și Rusia, după ce autoritățile din țara noastră l-au declarat persona non grata și l-au expulzat pe Alexei Grishaev. Cel care ocupa funcția de adjunct al atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Se pare că la baza deciziei au stat informații legate de activitatea de spionaj pe care o desfășura Alexei Grishaev, conform unor surse citare de digi24.ro. Oficialul vizat ar fi agent al GRU, serviciul secret al Armatei Federației Ruse). Rusul ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. Grishaev ar fi avut o tentativă de-a intra în zona anumitor persoane care să îl ajute să obțină astfel de informații.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost deconspirat și va fi expulzat din România

Se pare că nu a avut succes și a fost deconspirat. Ca urmare a acestor fapte, adjunctul atașatului militar va fi expulzat din România, anunță sursa citată.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

Reacția ambasadorului Rusiei nu anunță nimic bun

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a reacționat după acest scandal. Și a anunțat că relațiile dintre cele două țări se vor deteriora. „Această decizie este fără îndoială una neprietenoasă și nu duce la îmbunătățirea relațiilor internaționale între Rusia și România. În acord cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”, a afirmat ambasadorul rus.