„În stadiul actual, având în vedere situația internațională de sănătate, nu este programată nicio călătorie a Sfântului Părinte în străinătate, pentru acest an”, a declarat pentru Télam purtătorul de cuvânt al Papei, Matteo Bruni.

Din cauza coronavirusului, Pontiful a trebuit să amâne călătoria programată deja în Malta, pentru 31 mai, precum și turneul care ar fi trebuit să-l poarte pe Jorge Bergoglio în Indonezia, Papua Noua Guinee și Timorul de Est, în prima săptămână a lunii septembrie.

Ultima dată când nu au existat voiaje papale în afara Vaticanului a fost în 1978, în așa-numitul „an al celor trei papi”, din cauza decesului lui Paul al VI-lea, scurtul pontificat de 33 de zile al lui Ioan Paul I și apoi întronizarea lui Ioan Paul al II-lea. Astfel, potrivit surselor Vaticanului, călătoriile în Malta și voiajul din Asia de Sud-Est și Oceania vor fi reprogramate pentru anul viitor, deși totul va depinde de evoluția pandemiei.

În 2019, Papa a vizitat un număr record de 11 țări, în voiajele sale în Panama; Emiratele Arabe Unite; Maroc, Bulgaria și Macedonia de Nord; România; Mozambic, Madagascar și Mauritius; și Thailanda și Japonia.

De la întronizarea sa, în 2013, Bergoglio a efectuat 32 de călătorii în care a vizitat 52 de țări, de pe patru continente, așteptând călătoria în Papua Noua Guinee pentru a pune piciorul în Oceania, pentru prima dată.

Primul papă care a călătorit cu avionul în afara Italiei a fost Paul al VI-lea, într-o vizită în Israel și Iordania, între 4 și 6 ianuarie 1964. Ulterior, Ioan Paul al II-lea a efectuat 104 călătorii în afara Italiei, în timp ce Benedict al XVI-lea, 24 de voiaje.