Evenimentul Zilei > Actualitate > Detaliile evadării lui Viktor Ianukovici în Rusia
Detaliile evadării lui Viktor Ianukovici în Rusia

Detaliile evadării lui Viktor Ianukovici în Rusia

În luna februarie, în timp ce în EuroMaidan tensiunea atingea cote maxime, președintele Viktor Ianukovici a părăsit capitala pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. Fostul preşedinte a părăsit puterea sub presiunea străzii, după ce peste 80 de persoane au murit în decurs de trei zile în confruntările de la Kiev, unde poliţia a tras cu muniţie de război.

Potrivit jurnaliştilor de la NV News,Viktor Ianukovici, însoţit de 21 de gărzi de corp înarmate, a zburat pe furiş cu două elicoptere la Harkov, unde urma să se desfăşoare congresul Partidului Regiunilor.

În noaptea de 22 februarie, fostul preşedinte ucrainean a aterizat pe aeroportul din Harkov, de unde imediat s-a îndreptat spre reşedinţa sa de protocol, relatează agentia.org.

Personalul de seriviciu, care deservea vila în mod obişnuit, a fost avertizat despre sosirea preşedintelui şi cu două ore înainte de aceasta toţi oamenii au fost trimişi acasă fără nicio explicaţie suplimentară.

Ianukovici a înnoptat aici şi în dimineaţa următoare s-a îndreptat din nou spre aeroport. În aceeaşi zi, 22 februarie, Viktor Ianukovici a ajuns la Doneţk, de unde a plecat imediat spre Moscova, la bordul unei aeronave "Falcon".

Putin consideră că Viktor Ianukovici "nu a fugit" din Kiev

Președintele Rusiei a declarat că Viktor Ianukovici "nu a fugit" de la Kiev. "Nu sunt de acord cu ideea că a fugit. Ianukovici nu a fugit din Kiev, dar a fost nevoit să meargă în provincie; imediat ce a părăsit capitala, sediul Preşedinţiei şi al Guvernului au fost ocupate", a explicat Vladimir Putin.

Totodată, administrația de la Kremlin a precizatcă fostul președinte al Ucrainei are nevoie de protecția Rusiei din cauza faptului că viața sa este în pericol, potrivit RIA Novosti.

"Ianukovici este preşedintele legitim al Ucraineiși este, de fapt, nevoit să se afle aici, sub protecţia Rusiei, deoarece în Ucraina viaţa sa este în pericol. El se află în Rusia, deoarece bărbaţii pot intra pe teritoriul acestei ţări", a apreciat, ironic, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, făcând referire la decizia Ucrainei de a interzice intrarea pe teritoriul său a bărbaţilor ruşi cu vârsta între 16 şi 60 de ani.