Rezultatele preliminare sugerează că grupa sanguină 0 este cea mai eficientă împotriva COVID-19.

După investigarea factorilor genetici, cercetătorii încearcă să determine de ce unii oameni care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici, în vreme ce alții sunt grav bolnavi.

În aprilie, compania 23andMe a lansat un studiu care a căutat să folosească milioanele de profiluri din baza lor de date cu ADN, pentru a afla rolul geneticii în această boală.

Rezultatele preliminare de la mai mult de 750.000 de participanți sugerează că grupa 0 de sânge este în mod special eficientă împotriva SARS-CoV-2, Descoperirile confirmă și alte studii care au indicat că există o legătură între variații ale genei ABO și COVID-19.

Potrivit cercetătorilor,vârsta și starea de sănătate preexistentă pot determina modul în care fac față oamenii odată ce au fost infectați cu noul coronavirus. Însă nu doar acei factori explică marea diversitate a simptomelor, sau de ce unii oameni se îmbolnăvesc iar alții nu.

Investigații publicate săptămâna trecută, care au fost efectuate pe mai mult de 1.600 de pacienți din Italia și Spania care au avut dificultăți cu respirația, sugerează că tipul de sânge ar putea juca un rol în intensitatea reacțiilor la virus. Concluziile arată că grupa sanguină A era legată de o creștere cu 50% a probabilității ca un pacient să necesite un ventilator. Un studiu anterior efectuat în China a prezentat rezultate similare privind predispoziția oamenilor la COVID-19.

„Au existat de asemenea și unele rapoarte care arată legături între COVID-19, coagularea sângelui și boli cardiovasculare. Acele rapoarte au oferit unele indicii privind genele care ar putea fi relevante”, a afirmat Adam Auton, cercetător-șef la studiul efectuat de 23andMe.

Auton a precizat că deși dovezile sunt relevante, încă mai este un drum lung de străbătut.

„Suntem la început. Chiar și cu aceste eșantioane mari, ar putea să nu fie destul pentru a găsi asocieri genetice. Nu suntem singurul grup care analizează acest lucru, iar în final comunitatea ar trebui să-și strângă resursele pentru a se concentra în a răspunde întrebărilor din jurul legăturilor dintre genetică și COVID-19”, a explicat acesta, potrivit digi24.ro