Descoperire epocală. Organul despre care nu se știa nimic. Poate salva milioane de vieți

Descoperire epocală. Organul despre care nu se știa nimic. Poate salva milioane de vieți

Oamenii de știință au dat lovitura deceniului. Dintr-o simplă eroare, aceștia au descoperit un nou organ în corpul uman.

Cercetătorii au descoperit un nou organ în corpul uman. Dacă până în prezent se credea că în regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, doar glandele salivare microscopice, recent, oamenii de știință au descoperit un nou set de glande, ce au o lungime de aproximativ 3,9 centimetri.

Potrivit Live Science, având în vedere amplasarea lor pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, cercetătorii le-au numit glande salivare tubariale.

Potrivit oamenilor de știință, acest organ are rolul de a lubrifia partea de gât situată în spatele nasului și a gurii, transmite revista Radiotherapy and Oncology.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperirea a fost făcută din greșeală

Descoperirea oamenilor de știință a fost făcută dintr-o simplă eroare, în timp ce studiau cancerul de prostată. În experimentul lor, cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT. În timpul scanării PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată.

Se pare că scanarea de tip PSMA PET-CT este eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA.

Până la această descopere, la om erau cunoscute trei glande salivare principale: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.

„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii. „Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea”, a transmis co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.

Armă extraordinară în lupta împotriva cancerului

Pentru a se asigura că nu există vreo eroare, Vogel și colegii săi au scanat circa 100 de pacienți. În urma experimentului, s-a dovedit că toți aveau glandele despre care nu s-a știut nimic până acum.

Descoperirea poate reprezenta o armă extraordinară în lupta împotriva cancerului, având în vedere faptul că medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel.

„Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus el.

„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului”, a mai spus Vogel.