O tânără deputată daneză, Mette Abildgaard, venind cu copilul în braţe la şedinţa Camerei, a fost dată afară de către preşedintele Parlamentului pentru ''deranjarea lucrărilor''. Abildgaard ( 30 de ani), membră a Konservative Folkeparti, partid care face parte din guvernul de coaliţia de centru-stânga, şi-a exprimat dezamăgirea cu o postare pe Facebook, după cum relatează BBC.

Deputata a povestit că era prima oară când o duce pe micuţa Esther Marie în sala Parlamentului şi a făcut aceasta fiindcă n-a avut o soluţie alternativă. Printre altele, ea a explicat că hotărâse să nu ceară permisiunea anticipat, fiindcă în trecut a văzut şi alţi membri ai Parlamentului venind cu copiii în braţe.

Prezenţa tinerei deputat şi a fiicei sale se pare că n-a fost pe placul preşedintelui Parlamentului, Pia Kjaersgaard – ex lider al Partidului suveranist de extremă dreapta Dansk Folkeparti (Partidul poporului) – care a trimis un funcţionar să ceară alungarea micuţei pentru a nu deranja lucrările.

Imediat a explodat susţinerea cauzei deputatei din partea multor danezi, indignaţi de cele întâmplate mai ales că Danemarca este considerată avangarda în problema drepturilor femeii şi copiilor. Printre cazurile celebre de mame care s-au prezentat cu copiii lor în braţe, avem unul foarte cunoscut: premierul neozeelandez Jacinda Ardern, devenit un simbol al mamelor care muncesc, după ce a mers la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York cu fiica sa Neve.

 

Citește și: