Evenimentul ZileiEVZ SpecialDemocrații vor să schimbe Constituția SUA

Democrații vor să schimbe Constituția SUA

Democrații vor să schimbe Constituția SUA
Democrații au depus o rezoluție prin care să fie desființat Colegiul Electoral și înlocuit cu votul popular național pentru alegerea președintelui și a vicepreședintelui SUA.

Democrații vor să schimbe Constituția SUA, profitând de poziția de forță pe care o dețin după îndepărtarea lui Donald Trump.

Rezoluția, depusă de Steve Cohen, reprezentant Democrat de Tennessee argumentează astfel:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dezvoltarea mass media și a internetului a făcut informațiile despre candidații prezidențiali mai ușor accesibile pentru cetățenii americani din țară și din toată lumea.”

Democrații controlează în acest moment Camera Reprezentanților, Senatul și Casa Albă.

O singură piedică

Totuși, pentru a fi aprobat, un amendament constituțional trebuie să fie ratificat de două treimi dintre statele americane.

Colegiul Electorat a fost înființat ca un compromis. El îi împăca pe cei care doreau alegerea președintelui de către Congres cu cei care doreau un vot direct.

Cohen, citat de Washington Examiner, susține că astăzi Colegiul Electoral un „anacronism”. El mai subliniază că a fost deja modificată Constituția pentru a permite să voteze femeilor și cetățenilor de toate rasele.

Rezoluția Democrată invocă următoarele argumente:

„Dat fiind că Fondatorii Națiunii au înființat colegiul electoral într-o epocă a comunicării și difuzării limitate a informațiilor la nivel național;

„Dat fiind că colegiul electoral se bazează pe o teorie desuetă conform căreia cetățenii au o mai bună șansă de a cunoaște electorii din statul lor de origine decât pe candidații la președinție din afara statului;

„Considerând că dezvoltarea presei și a internetului a făcut informațiile privind candidații la președinție ușor accesibile cetățenilor americani din țară și străinătate;

„Dat fiind că cetățenii au acum o mai bună șansă de a-i cunoaște pe candidații la președinție din afara statului decât pe electorii prezidențiali din statul lor…”

Democrații vor să schimbe Constituția SUA. Însă partizanii Colegiului Electoral au și ei argumente puternice. Unul dintre acestea este că dă greutate și statelor mici. El împiedică astfel ca soarta alegerilor să fie decisă exclusiv de marile aglomerații urbane. Acestea sunt astăzi predominant de stânga.

Democrații mai doresc și aprobarea unui acord, numit Votul Popular Național. Prin acesta, statele urmează să dea toate voturile din Colegiul Electoral câștigătorului votului național popular.

„Americanii așteaptă și merită ca învingătorul votului popular să câștige”, spune Cohen.

„Președintele ar trebui întotdeauna ales de popor, nu de politicieni. Colegiul Electoral face ca politicienii să fie cei care au ultimul cuvânt.”

Rezoluția Democrată a fost depusă la Comisia Juridică a Camerei.


Accesează: