Evenimentul Zilei > Actualitate > Demisie cu scandal în Spania. Șeful Armatei, acuzat că s-a vaccinat peste rând
Demisie cu scandal în Spania. Șeful Armatei, acuzat că s-a vaccinat peste rând

Demisie cu scandal în Spania. Șeful Armatei, acuzat că s-a vaccinat peste rând

Demisie cu scandal în Spania, după ce șeful Statului Major al Armatei a fost acuzat că s-a vaccinat peste rând, deși nu face parte din categoriile prioritare

Demisie cu scandal în Spania, după ce s-a aflat că mai mulți ofițeri superiori și politicieni s-au vaccinat pentru COVID peste rând.

Şeful statului major, generalul Miguel Angel Villarroya, şi-a prezentat demisia. El a fost acuzat că s-a vaccinat peste rând pentru COVID-19. Anunțul a fost făcut de Statul major spaniol printr-un comunicat de presă, conform AFP.

„În scopul de a nu afecta imaginea forţelor armate, generalul Villarroya şi-a prezentat astăzi cererea de demisie, ministrului apărării”, se arată în comunicatul de presă.

Generalul forţelor aeriene Miguel Angel Villarroya, de 63 de ani, a dat asigurări că nu a avut intenţia de a profita de privilegiile sale.

Demisia sa a fost acceptată imediat de ministrul Margarita Robles, conform unor surse citate de AFP.

Demisie cu scandal în Spania

Vineri, ministrul de interne a demis un locotenent colonel, agent de legătură al Gărzii civile în statul major al armatei. Demersul a venit în urma unui raport intern care concluziona că acesta a beneficiat de vaccin peste rând.  Ofițerul superior s-a vaccinat deși nu făcea parte dintr-un grup prioritar.

De altfel, mai mulți membri ai statului major au fost acuzaţi că au primit, peste rând, o doză de vaccin.

Pe lângă militari, au fost și politicieni din diferite partide care s-au vaccinat deși nu făceau parte din categoriile prioritare. Unul dintre ei, consilier regional pentru sănătate în Murcia, Manuel Villegas, a fost constrâns să demisioneze.

Consilierul pentru sănătate din enclava spaniolă Ceuta, din nordul Marocului, Javier Guerreron, se află într-o situaţie similar. El a anunţat că nu va demisiona, dar a dat asigurări că nu a încălcat nici un protocol.

„Nu voiam să mă vaccinez”, a spus acesta, precizând că a acţionat la solicitarea consilierilor săi tehnici.

Partidul stângii radicale Podemos, membru al guvernului spaniel, și socialiştii au denunţat „corupţia” în administrarea vaccinurilor.

Unul dintre cele mai lovite state

Spania este una dintre ţările europene cele mai dur lovite de pandemie. Au fost înregistrate, aici, în jur de 2,5 milioane de cazuri de îmbolnăvire și peste 55.000 de decese, conform datelor oficiale.

În acest context, un milion de doze de vaccin sunt administrate cu prioritate, personalului medical şi rezidenţilor din căminele de bătrâni.